Το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ υψηλό και ίσως να τεθεί σχετικό βέτο από την Εσθονία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ουρμάς Ρεϊνσάλου, σύμφωνα με την Εσθονική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (ERR).
Η πρόταση των Βρυξελλών να τεθεί ένα όριο μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο είναι ανεπαρκής, δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα θα είχε πάρα πολλά έσοδα σε αυτή την τιμή.
«Η Εσθονία διαπιστώνει ότι η φιλοδοξία του ορίζοντα τιμών είναι πολύ χαμηλή, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ε.Ε. απέτυχε επίσης να συμφωνήσει σε ένα ένατο πακέτο κυρώσεων. Το ανώτατο όριο φαίνεται πολύ υψηλό», είπε ο Ρεϊνσάλου σε συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Νωρίτερα, η επίτροπος ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον, επιβεβαίωσε ότι τα μέλη της ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού πετρελαίου, αλλά συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.
Η προειδοποίηση της Εσθονίας ήρθε αφού οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν ήδη μειώσει το προτεινόμενο ανώτατο όριο αποδυναμώνοντας ορισμένες διατάξεις για τη ναυτιλία και καθυστερώντας την εφαρμογή του μέτρου. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο που επικαλέστηκε το Bloomberg, θα ισχύσει μια περίοδος χάριτος για το αργό πετρέλαιο που θα έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο, εφόσον εκφορτωθεί έως τις 19 Ιανουαρίου.
Εάν εγκριθεί, το μέτρο θα απαγορεύσει σε ευρωπαϊκές εταιρείες να παρέχουν ασφάλιση, μεσιτεία ή οικονομική βοήθεια σε πλοία φορτωμένα με ρωσικό αργό, εκτός εάν το φορτίο αγοράζεται κάτω από τη συμφωνημένη τιμή. Το πλαφόν ελπίζεται να επιτρέψει στη ρωσική παραγωγή να παραμείνει στα προ των συγκεκριμένων κυρώσεων επίπεδα, αλλά να μειώσει τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο.
Η πρόταση φέρεται να απορρίφθηκε από την Πολωνία και από τα τρία κράτη της Βαλτικής, τα οποία χαρακτήρισαν το πλαφόν «πολύ γενναιόδωρο» για τη Ρωσία και πίεσαν να επιβληθεί πλαφόν στα 30 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, χώρες με μεγάλες ναυτιλιακές βιομηχανίες όπως η Ελλάδα και η Μάλτα επέμειναν ότι το πλαφόν δεν πρέπει να τεθεί κάτω από τα 70 δολάρια.
Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα επιβάλει εμπάργκο σε χώρες που υποστηρίζουν το προτεινόμενο πλαφόν.