ΑΘΗΝΑ
15:18
|
24.04.2024
Οι Αφρικανοί ηγέτες κήρυξαν κατάπαυση του πυρός στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό που στοχεύει στον τερματισμό των επιθέσεων της ανταρτικής ομάδας M23.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Αφρικανοί ηγέτες κήρυξαν κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από την Παρασκευή, η οποία στοχεύει ειδικότερα στον τερματισμό των επιθέσεων της ανταρτικής ομάδας M23, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Η δήλωση εκδόθηκε από τους ηγέτες του Κονγκό, της Ρουάντα, του Μπουρούντι και της Αγκόλας και του πρώην προέδρου της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, μετά τη σύνοδο κορυφής στη Λουάντα την Τετάρτη με στόχο την εξεύρεση λύσεων για την κρίση στο ανατολικό Κονγκό.

Το Ανατολικό Κονγκό αντιμετωπίζει μια εξέγερση από την M23, μια ομάδα ανταρτών υπό την ηγεσία των Τούτσι, την οποία η κυβέρνηση του Κονγκό ισχυρίζεται ότι υποστηρίζεται από τη γειτονική Ρουάντα. Η Ρουάντα το αρνείται, αλλά η αναβίωση του M23 φέτος έχει προκαλέσει μεγάλη διπλωματική κρίση.

Εκτός από την κατάπαυση του πυρός, η δήλωση ανέφερε ότι το M23 πρέπει να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη του ή να αντιμετωπίσει την επέμβαση των περιφερειακών δυνάμεων.

«Εάν η M23 δεν αποχωρήσει, οι αρχηγοί κρατών της Κοινότητας της Ανατολικής Αφρικής (EAC) θα εξουσιοδοτήσουν τη χρήση βίας για να υποχρεώσουν την ομάδα να συμμορφωθεί», ανέφερε.

Παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για μια από τις μεγαλύτερες ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, περισσότερες από 120 ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να επιχειρούν σε μεγάλες περιοχές του ανατολικού Κονγκό.

Οι επτά χώρες της EAC, στις οποίες εντάχθηκε το Κονγκό φέτος, συμφώνησαν τον Απρίλιο να δημιουργήσουν μια περιφερειακή δύναμη για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πολιτοφυλακών. Η Ουγκάντα θα είναι η τρίτη χώρα που θα αναπτύξει στρατεύματα μετά την Κένυα και το Μπουρούντι.

Ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Κεγκάμε και ο Κονγκολέζος ομόλογός του Φέλιξ Τσισικέντι συναντήθηκαν επίσης στη Λουάντα τον Ιούλιο και συμφώνησαν για άμεση παύση των εχθροπραξιών και την απόσυρση των μαχητικών M23 από το Κονγκό.

Αλλά η M23 δεν σεβάστηκε αυτή τη συμφωνία, λέγοντας ότι μόνο θα μπορούσε να υπογράψει εκεχειρία με την κυβέρνηση. Οι μάχες συνεχίστηκαν έκτοτε, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ είπε φέτος ότι είχε «βάσιμες αποδείξεις» ότι τα στρατεύματα της Ρουάντα πολεμούσαν μαζί με το M23 και του παρείχαν όπλα και υποστήριξη. Η Ρουάντα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Η δήλωση που εκδόθηκε την Τετάρτη περιελάμβανε συμφωνία για παύση κάθε πολιτικοστρατιωτικής υποστήριξης προς τους M23 και όλες τις άλλες τοπικές και ξένες ένοπλες ομάδες στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανεξάρτητη έρευνα για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητά η Ε.Ε.

Ισπανία: Ύποπτη για διαφθορά η σύζυγος του Σάντσεθ

Ρατσιστική επίθεση σε βάρος διανομέα στον Άγιο Δημήτριο καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Το Κολούμπια απειλεί τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα