Το Κόσοβο και η Σερβία κατέληξαν σε συμφωνία ύστατης στιγμής για να εκτονώσουν τη διετή διαμάχη για τις πινακίδες των αυτοκινήτων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, που η Δύση προειδοποιούσε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων, ανακοίνωσε το βράδυ ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε στο Twitter «Έχουμε μια συμφωνία!» και είπε ότι και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις.
«Προς μεγάλη ικανοποίησή μας ανακοινώνουμε ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Κοσόβου και της Σερβίας με τη διευκόλυνση της ΕΕ συμφώνησαν στα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να επικεντρωθούμε πλήρως στην πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεών τους».
Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 και είχε απειλήσει να αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα στους οδηγούς από την Πέμπτη, εάν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από το Βελιγράδι.
Η προηγούμενη απόπειρα να κλειστεί συμφωνία απέτυχε τη Δευτέρα, καθώς ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι και ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση και η Πρίστινα ανέβαλε την έναρξη της επιβολής των προστίμων για 48 ώρες, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.
«Η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας για αυτοκίνητα σε πόλεις του Κοσόβου και το Κόσοβο θα αναστείλει κάθε περαιτέρω ενέργεια που σχετίζεται με την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας», σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι αρχές του Κοσόβου αποπειράθηκαν φέτος να επιβάλουν στα μέλη της σερβικής μειονότητας την αλλαγή των παλαιών πινακίδων κυκλοφορίας τους, που είχαν εκδοθεί πριν από το 1999, όταν η επαρχία ήταν ακόμη μέρος της Σερβίας. Όμως οι σέρβοι που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας πρόβαλαν αντίσταση, ορισμένες φορές βίαιη.
Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου επρόκειτο να επιβάλει πρόστιμα 150 ευρώ (130 £, 154 $) σε κατόχους πινακίδων σερβικής έκδοσης.
Οι 50.000 Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δέχονται μόνο τοπικά σερβικά ιδρύματα και έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις κατά της πολιτικής της Πρίστινα για τις πινακίδες κυκλοφορίας.
Πριν από τον συμβιβασμό της Τετάρτης, η Σερβία επέμενε ότι τα οχήματα που περνούν τα σύνορά της από το Κοσσυφοπέδιο φέρουν αυτοκόλλητα σερβικής έκδοσης στις πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε συνομιλίες στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, με τη μεσολάβηση της ΕΕ.
Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου συγκεντρώθηκαν ξανά την Τετάρτη κατά της κυβέρνησης του κ. Κούρτι, ενώ οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν εκ νέου μεταξύ του Σέρβου αξιωματούχου Πέταρ Πέτκοβιτς και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Μπισλίμι.
Στη διαιρεμένη πόλη της Μιτρόβιτσα – εδώ και καιρό ένα σημείο ανάφλεξης μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και των Αλβανών – εκατοντάδες Σέρβες κατηγόρησαν την Πρίστινα ότι επιδιώκει να «γκετοποιήσει» τη σερβική μειονότητα. Κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Θέλουμε Ειρήνη» και «Κούρτι, δεν θα σου δώσουμε τα παιδιά μας».
Περίπου 3.700 ειρηνευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να αναπτύσσονται στο Κοσσυφοπέδιο – η δύναμη KFor – για να αποτραπεί οποιαδήποτε έξαρση στην πρώην σερβική επαρχία.