Ο επικεφαλής του εκλογικού δικαστηρίου της Βραζιλίας Αλεξάντρ ντε Μοράες απέρριψε την Τετάρτη μια καταγγελία από τους συμμάχους του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου για να αμφισβητήσει τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες έχασε με μικρή διαφορά, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.
Ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα νίκησε οριακά τον Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο των εκλογών της 30ης Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας μια εκπληκτική επιστροφή για τον αριστερό πρώην πρόεδρο και το τέλος της πιο δεξιάς κυβέρνησης της Βραζιλίας εδώ και δεκαετίες.
Το περιθώριο νίκης του Λούλα ήταν λιγότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Ο Μοράες, ο οποίος υπηρετεί ως δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επέβαλε επίσης πρόστιμο στα κόμματα του συνασπισμού του Μπολσονάρου ύψους 22,9 εκατομμυρίων ρεάλ (4,27 εκατομμύρια δολάρια) για αυτό που το δικαστήριο περιέγραψε ως δίκη κακής πίστης, έδειξε το έγγραφο.
Την Τρίτη, το Φιλελεύθερο Κόμμα (PL) του Μπολσονάρου υπέβαλε καταγγελία για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών ισχυριζόμενος ότι ορισμένες από τις ηλεκτρονικές μηχανές ψηφοφορίας ήταν ελαττωματικές και αυτές οι ψήφοι θα έπρεπε να ακυρωθούν, επιχείρημα που οι εκλογικές αρχές αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό.
Σύμφωνα με τους όρους της απόφασης του εκλογικού δικαστηρίου της Τετάρτης, τα πολιτικά κονδύλια για τα κόμματα του συνασπισμού του προέδρου διατάχθηκαν να δεσμευτούν μέχρι να πληρωθεί το πρόστιμο. Η απόφαση διέταξε επίσης έρευνα για οποιαδήποτε κατάχρηση της δομής και των κεφαλαίων του κόμματος από τον επικεφαλής του PL Βαλντεμάρ ντα Κόστα Νέτο.
Στην απόφαση, ο Μοράες χαρακτήρισε την πρόκληση ως «προσβλητική» για τους δημοκρατικούς κανόνες, προσθέτοντας ότι επιδιώκει να ενθαρρύνει εγκληματικά και αντιδημοκρατικά κινήματα.
«Οι κάλπες δημιουργούν αρχεία που καθιστούν δυνατό τον ακριβή προσδιορισμό του εξοπλισμού στον οποίο δημιουργήθηκαν. Όταν ένας από αυτούς τους μηχανισμούς σταματήσει να λειτουργεί, άλλοι τον αντικαθιστούν, χωρίς να επηρεάζεται η ιχνηλασιμότητα και η δυνατότητα αναγνώρισης κάλπες» , σύμφωνα με την απόφαση.
Εκλογικοί εμπειρογνώμονες και πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν την προεκλογική πρόκληση από τους συμμάχους του Μπολσονάρου ως αδύναμη επί της ουσίας, αν και θα μπορούσε ακόμα να πυροδοτήσει τους υποστηρικτές που διαμαρτύρονταν για την ήττα του στις κάλπες.