ΑΘΗΝΑ
18:13
|
29.03.2023
Ο Ιλχάμ Αλίεφ «πάτησε πόδι» για τη συνάντηση με τον Νικόλ Πασινιάν στις 7 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τις συνομιλίες ειρήνης που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις Βρυξέλλες με την Αρμενία επειδή το Γερεβάν επέμεινε να συμμετάσχει σε αυτές ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών του Καυκάσου είναι τεταμένες εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια λόγω εδαφικών διαφωνιών, που έχουν οδηγήσει σε δύο πολέμους με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες θανάτους, στις οποίες το Μπακού κατηγορεί το Παρίσι ότι δεν είναι ουδέτερο και ότι υποστηρίζει το Γερεβάν.

Συνομιλίες ειρήνης διεξάγονται εδώ και αρκετούς μήνες ανάμεσα στον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ και τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, η επόμενη συνάντηση των οποίων επρόκειτο να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Μακρόν-Πασινιάν

Ο Πασινιάν «αποδέχθηκε τη συνάντηση αυτή υπό τον όρο ότι θα ήταν παρών ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Αλίεφ στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης που διεξάγεται στο Μπακού. «Αυτό σημαίνει πως η συνάντηση δεν θα λάβει χώρα».

Η Μόσχα δεν βλέπει με καλό μάτι την ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, θεωρώντας πως οι δυτικοί θέλουν να την ανταγωνιστούν ενόσω είναι απασχολημένη με την εισβολή της στην Ουκρανία. Απαντώντας σήμερα σε ερώτηση για την ακύρωση της συνάντησης στις Βρυξέλλες από τον Αλίεφ, το Κρεμλίνο δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στο Μπακού και στο Γερεβάν, όμως δεν υπάρχουν σχέδια για μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στη Ρωσία στο εγγύς μέλλον.

Συγκρούσεις σημειώνονται τακτικά στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Τον Σεπτέμβριο, οι μάχες ανάμεσα στις δύο χώρες κόστισαν τη ζωή σε 286 ανθρώπους και από τα δύο στρατόπεδα τροφοδοτώντας φόβους για έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας όπως εκείνος που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 6.500 ανθρώπων το 2020.

Μετά τον πόλεμο του 2020, που σταμάτησε με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπό την αιγίδα της Μόσχας, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν διεξάγουν δύσκολες διαπραγματεύσεις με αρκετές παράλληλες πρωτοβουλίες. Τους τελευταίους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση διοργάνωσε αρκετές συναντήσεις ανάμεσα στον Πασινιάν και τον Αλίεφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS η Ντίλμα Ρούσεφ

Δεύτερη σύνοδος Μπάιντεν για τη Δημοκρατία

Ο Κάρολος και η Καμίλα στο Βερολίνο

Γεγονότα και επιπτώσεις επιταχυνόμενων αλλαγών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα