ΑΘΗΝΑ
11:56
|
27.04.2024
«Δεν είχα τη δύναμη να σταματήσω τον Πούτιν», μπηχτές για Μακρόν και την ελληνική κρίση για το πώς δεν απέτρεψε το Ουκρανικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απολογητικό χαρακτήρα είχε η συνέντευξη που παραχώρησε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο περιοδικό Spiegel ως προς το πώς και γιατί η ίδια δεν κατάφερε να αποτρέψει τις μελλοντικές εξελίξεις σχετικά με τη Ρωσία, την Ουκρανία, τον πόλεμο και τη κρίση που έχει χτυπήσει την Ευρώπη.

Η κ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της υποστηρίζοντας πως προς το τέλος της θητείας της δεν είχε πια την «εξουσία» να επηρεάσει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Υπαινίχθηκε, στρέφοντας τα φαρμακερά βέλη της κλασικά προς τη Γαλλία, ότι το 2021 είχαν προγραμματίσει με τον Εμανουέλ Μακρόν μία ανεξάρτητη μορφή συνομιλίας με τον Πούτιν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Αλλά δεν είχα πια τη δύναμη να επιβληθώ», είπε η κ. Μέρκελ στο Spiegel.

Μετά από τέσσερις θητείες στην καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ αποχώρησε από την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2021. Τον Αύγουστο του 2021 επισκέφθηκε τη Μόσχα για τελευταία φορά: «Τελικά, όλοι ήξεραν ότι το φθινόπωρο θα αποχωρούσα», τόνισε στο περιοδικό και σχολίασε «για τον Πούτιν το μόνο που μετράει είναι η εξουσία» υπονοώντας ότι η ίδια δεν την είχε πια. Μάλιστα, μας θύμισε ότι τότε συναντήθηκε μόνο με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ενώ παλιότερα όλα τα τετ α τετ της ήταν με τον κ. Πούτιν.

Στον όλο απολογητικό απολογισμό η κυρία Μέρκελ προέβαλε ως… λόγους της δικής της αδυναμίας, την Ελλάδα και τη… λεκάνη της. «Όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στο 2013 και το 2014 σαν να μη συνέβαινε τίποτα άλλο εκτός από τη συμφωνία του Μινσκ και ρωτούν πώς μπόρεσα να αφήσω την Ουκρανία, η απάντηση για μένα είναι πολύ εύκολη», είπε και συνέχισε: «υπήρχαν, επίσης, οι ομοσπονδιακές εκλογές και οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία συνασπισμού, υπήρχε πάντα η Ελλάδα, έσπασα τη λεκάνη μου. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, όλοι μιλούν για τον πόλεμο της Ρωσίας, αλλά κανείς δε μιλάει για τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας. Κάποια στιγμή κάποιος θα ρωτήσει ‘πώς μπόρεσες να το ξεχάσεις αυτό;’. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε πώς λειτουργεί η παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με ποιους νόμους. Διαφορετικά θα κάνουμε πάντα τα ίδια λάθη».

Η Μέρκελ απάντησε και στην κριτική που δέχεται για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014: «Προσπαθήσαμε τα πάντα για να αποτρέψουμε περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις και συντονίσαμε λεπτομερώς τις κυρώσεις μας».

Τέλος, αναφερόμενη στο σήμερα είπε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο που είναι και πάλι γεμάτος επιπλοκές. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά φοβάμαι ότι επαναλαμβάνονται τα μοτίβα. Η φρίκη εξαφανίζεται μαζί με τους αυτόπτες μάρτυρες. Αλλά εξαφανίζεται επίσης και το πνεύμα της συμφιλίωσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα