ΑΘΗΝΑ
11:17
|
23.04.2024
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία απόψε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν το βράδυ της Παρασκευής για να προσπαθήσουν να καταλήξουν εκ νέου σε συμφωνία για τον καθορισμό πλαφόν για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που αποστέλλεται δια θαλάσσης, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Τα μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν καταφέρει ως τώρα να προσδιορίσουν το ύψος του πλαφόν, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση των εσόδων της Μόσχας από το πετρέλαιο. Το αδιέξοδο παραμένει καθώς τα κράτη της Ε.Ε. έχουν χωριστεί ως προς το πόσο χαμηλή θα πρέπει να είναι η μέγιστη τιμή.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, αντιτίθενται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ορίσει ένα όριο από 65 έως 70 δολάρια το βαρέλι, υποστηρίζοντας ότι είναι «πολύ γενναιόδωρο». Ενώ η Πολωνία προτείνει ανώτατο όριο 30 δολαρίων, άλλα κράτη μέλη με μεγάλες ναυτιλιακές βιομηχανίες όπως η Ελλάδα και η Μάλτα επιμένουν ότι το ανώτατο όριο δεν πρέπει να είναι κάτω από τα 70 δολάρια.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, οι διπλωμάτες είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία απόψε. Οι Βρυξέλλες βρίσκονται υπό πίεση, καθώς οι κυρώσεις της Ε.Ε. για το ρωσικό πετρέλαιο έχει προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Η πιθανότητα τακτικής αναθεώρησης των τιμών φέρεται να αναφέρθηκε ως ένας πιθανός συμβιβασμός.

Εάν εγκριθεί, το μέτρο θα εφαρμοστεί από κοινού με τις χώρες της G7 και θα απαγορεύσει στις υποκείμενες σε αυτό εταιρείες να παρέχουν ασφάλιση, μεσιτεία ή οικονομική βοήθεια σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό, εάν το φορτίο δεν αγοράζεται κάτω από την τιμή του πλαφόν. Ελπίζεται ότι το ανώτατο όριο θα επιτρέψει στη ρωσική παραγωγή να παραμείνει στα προ των κυρώσεων επίπεδα, αποφεύγοντας την πρόκληση αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, αλλά και να μειωθούν, παράλληλα, τα έσοδα της Ρωσίας.

Η Ρωσία απείλησε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως, καθώς η χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα