Όταν πεις τη λέξη «Refuseniks» στο Ισραήλ όλοι θα καταλάβουν ότι εννοείς τους «αρνητές». Όχι τους αρνητές της επιστήμης ή των εμβολίων αλλά τους αρνητές υπηρέτησης στο στρατό του Ισραήλ που δρα κυρίως ως δύναμη καταδυνάστευσης των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Στο Ισραήλ όπου σχεδόν όλοι (με εξαίρεση τους Ορθόδοξους Εβραίους σπουδαστές και απόφοιτους εβραϊκών ιερατικών σχολών και επαγγελματίες ιερωμένους) πάνε στρατό αμέσως μόλις τελειώσουν το λύκειο δεν είναι εύκολο να είσαι αρνητής. Οι φυλακές και τα στρατοδικεία σε κυνηγούν για αρκετά χρόνια μέχρι ίσως να γονατίσουν τους πιο αδύναμους.
Οι πιο συνειδητοποιημένοι, ειδικά σε θέματα που αφορούν την καταδυνάστευση των κατεχόμενων περιοχών, δε λυγίζουν εύκολα. Όπως για παράδειγμα τέσσερις νέες τέτοιες περιπτώσεις: του Εβγιατάρ Μοσέ Ρούμπιν, της Εϊνάτ Γκέρλιτζ, του Νάβ Σαμπτάι Λεβίν και του Σαχάρ Σβαρτζ και του Σλίμαν Αμπού Ρούκεν που είναι όλοι τους έφηβοι 18 και 19 ετών και από το καλοκαίρι περνούν βδομάδες μέσα στις φυλακές επειδή αρνούνται να υπηρετήσουν την υποχρεωτική θητεία στο στρατό.
Χτες, τους παραπάνω νεαρούς επιβλήθηκε εκ νέου 45ήμερη ποινή φυλάκιση.
Σε κάθε περίπτωση, οι συνειδητοί αρνητές, οι «Refuseniks» συνήθως περνάνε από μία σύντομη «δίκη» στο κέντρο στρατολογίας και μετά τους επιβάλλονται ποινές φυλάκισης 10 και 21 ημερών.Στη συνέχεια, τους αφήνουν για ένα μήνα, τους ξανακαλούν για θητεία και τους ξαναστέλνουν φυλακή. Μερικές φορές αυτό μπορεί να γίνει τρεις και τέσσερις φορές. Ορισμένοι έχουν ήδη κλείσει συνολικά 50 μέρες φυλακή. Όμως, μετά τις τέσσερις φορές συνήθως η περιπέτεια τελειώνει καθώς οι στρατιωτικοί σταματούν να τους καλούν και τους αφήνουν ελεύθερους «κολλώντας τους» την ετικέτα του «επαναστάτη».
Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική σχεδόν για όλους τους ενήλικες Εβραίους, Δρούζους. Στους άνδρες η θητεία είναι 32 μηνών και στις γυναίκες έχει διάρκεια 24 μηνών. Εξαιρέσεις υπάρχουν βεβαίως κυρίως για λόγους υγείας ή για λόγους θρησκευτικούς (οι φανατικοί Ορθόδοξοι Εβραίοι Χαρεντίμ είναι μία τέτοια περίπτωση…).
Μεταξύ 1998 και 200 το 9,5% των αιτήσεων απαλλαγής από τη θητεία των συνειδητών αρνητών «Refuseniks» έγινε δεκτό. Οι υπόλοιποι συνήθως υπομένουν τα στρατοδικεία και τις φυλακές κατά μέσο όρο τέσσερις φορές…
Οι αρνητές στράτευσης στο Ισραήλ δεν είναι ασφαλώς νέο φαινόμενο. Υπάρχουν από συστάσεως της χώρας, το 1948. Όμως το 2002 στο φόντο νέας παλαιστινιακής εξέγερσης (“Ιντιφάντα”) υπήρχε ένα μεγαλύτερο κίνημα νέων ανθρώπων αρνητών και Ισραηλινών εφέδρων που κινητοποιήθηκαν συνειδητά διαμαρτυρόμενοι για την αιματοχυσία και την άσκηση βίας κατά των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης. Τότε είχαν φυλακιστεί πάνω από 170 «Refuseniks».
Σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των νέων Ισραηλινών που αντιτίθενται στην κατοχή των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, κάθε τόσο, κάποιοι λίγοι, θ ξεχωρίσουν από το πλήθος και θα τραβήξουν το μοναχικό δρόμο της φυλακής και της άρνησης να περάσουν έστω και μία μέρα από τη ζωή τους για να συμμετάσχουν στην κατοχή των Παλαιστινίων…