ΑΘΗΝΑ
09:17
|
23.04.2024
Σε ανθρωπιστικά έργα θα χρησιμοποιηθούν 2,7 δισ. από τα «παγωμένα» κεφάλαια της χώρας, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να χαλαρώσουν τις κυρώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για τα δεσμευμένα κεφάλαια της χώρας, υπογράφοντας μια συμφωνία για να εργαστούν από κοινού σε ένα σχέδιο ανθρωπιστικών δαπανών.

Αντιπροσωπείες που εκπροσωπούν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν τις συναντήσεις στην Πόλη του Μεξικού υπογράφοντας συμφωνία για την επισκευή δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και την πληρωμή για έργα υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιώντας κεφάλαια 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν παγώσει σε διεθνείς λογαριασμούς λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να εγκρίνουν αίτημα άδειας από την πολυεθνική εταιρεία Chevron για επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τρία άτομα εξοικειωμένα με τη συμφωνία. Η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επανένταξης της Βενεζουέλας στη διεθνή αγορά πετρελαίου. Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν επικροτήσει δημοσίως την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αφού μια προηγούμενη προσπάθεια διακόπηκε από την κυβέρνηση Μαδούρο πέρυσι.

Ωστόσο, αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, εξοικειωμένος με τις συνομιλίες, δήλωσε στην εφημερίδα The New York Times ότι οποιαδήποτε ενέργεια που σχετίζεται με τη Chevron στη Βενεζουέλα «εξαρτάται από το εάν τα μέρη ανακοινώσουν πραγματικά συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας». Οποιαδήποτε νέα άδεια θα είναι χρονικά περιορισμένη και θα εμποδίζει τη Βενεζουέλα να λάβει κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου από τη Chevron, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «θα διατηρήσει την εξουσία να τροποποιήσει ή να ανακαλέσει άδειες εάν το καθεστώς Μαδούρο αποτύχει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα