Αντιπαραθέσεις μεταξύ φιλοϊρανικών οπαδών της κυβέρνησης και διαδηλωτών ξέσπασαν στον δεύτερο αγώνα της χώρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ την Παρασκευή, αναφέρει το BBC.
Μερικοί οπαδοί που διαμαρτύρονταν είπαν ότι τους αφαιρέθηκαν σημαίες ενώ άλλοι δέχτηκαν φωνές και παρενόχληση.
Οι υπάλληλοι ασφαλείας του γηπέδου κατέσχεσαν επίσης μπλουζάκια και άλλα αντικείμενα που έδειχναν αντικυβερνητικά αισθήματα.
Διαδηλώσεις σαρώνουν το Ιράν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο.
Η κυρία Αμινί συνελήφθη στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθικής, επειδή φέρεται να μην κάλυπτε σωστά τα μαλλιά της και πέθανε υπό κράτηση τρεις ημέρες αργότερα. Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα με τους ανθρώπους να ζητούν αλλαγές όπως περισσότερες ελευθερίες ή ανατροπή του κράτους, και η κυβέρνηση απάντησε με μια θανατηφόρα καταστολή.
Την Παρασκευή – στον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Ιράν με την Ουαλία – ορισμένοι διαδηλωτές άρπαξαν περσικές προεπαναστατικές σημαίες από φιλοκυβερνητικούς οπαδούς στο στάδιο Ahmad Bin Ali.
Προσβολές φέρονται επίσης να εκτοξεύτηκαν σε μερικούς ανθρώπους που φορούσαν μπλουζάκια με τις λέξεις «γυναίκα, ζωή, ελευθερία» – μια φράση που έχει γίνει μια σύνθημα μεταξύ των διαδηλωτών κατά των αρχών του Ιράν.
Μια Ιρανή θεατής ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία του Κατάρ την διέταξε να ξεπλύνει τα ονόματα των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν από τα χέρια και το στήθος της μετά από παράπονα φιλοκυβερνητικών οπαδών.
Μια άλλη γυναίκα είπε ότι δεν της επέτρεψαν να φορέσει ένα μπλουζάκι με το πρόσωπο της κας Αμινί στο γήπεδο.
Γυναίκες που έδιναν συνεντεύξεις σε ξένο Τύπο σχετικά με τις διαμαρτυρίες εθεάθησαν επίσης να κακοποιούνται από τουλάχιστον μία ομάδα ανδρών.
Κάποιοι χρησιμοποίησαν τα κινητά τους για να κινηματογραφήσουν τις γυναίκες που δέχθηκαν επίσης λεκτικές επιθέσεις και οι άνδρες φώναζαν δυνατά: «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».
Ο ίδιος ο αγώνας, τον οποίο το Ιράν κέρδισε με 2-0 εναντίον της Ουαλίας, είδε Ιρανούς παίκτες να αποδοκιμάζονται και να δέχονται σφυρίγματα καθώς τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο της χώρας πριν από την έναρξη.
Στο προηγούμενο παιχνίδι τους με την Αγγλία τη Δευτέρα, οι παίκτες παρέμειναν σιωπηλοί κατά τη διάρκεια του ύμνου σε μια προφανή έκφραση υποστήριξης στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Μερικοί οπαδοί στο γήπεδο φορούσαν καπέλα με το όνομα του πρώην Ιρανού ποδοσφαιριστή, Βόρια Γκαφούρι, πάνω τους.
Επικριτής της κυβέρνησης του Ιράν, συνελήφθη στο Ιράν την Πέμπτη και σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη από τις αρχές, αφού κατηγορήθηκε για διάδοση προπαγάνδας.
Έχοντας συμμετάσχει 28 φορές για τη χώρα του, ο κ. Γκαφούρι ήταν μέλος της ομάδας του Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 και η απουσία του από την ομάδα του 2022 εξέπληξε πολλούς.
Ο Ιρανο-Κούρδος παίκτης ήταν μια φωνή υψηλού προφίλ που υπερασπιζόταν τους Ιρανούς Κούρδους στη χώρα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε τη σύσταση μιας διερευνητικής αποστολής για τη διερεύνηση της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν.
Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι το Ιράν βρίσκεται σε μια «πλήρη» κρίση και περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 14.000 έχουν συλληφθεί τις τελευταίες εννέα εβδομάδες.
Το Ιράν το απέρριψε ως αλαζονικό πολιτικό τέχνασμα.