ΑΘΗΝΑ
23:30
|
19.04.2024
Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης αύξησε την παρουσία του σε κουρδικές περιοχές ως μέρος μιας εκστρατείας για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν αύξησε την παρουσία του σε τεταμένες κουρδικές περιοχές ως μέρος μιας εκστρατείας για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Βίντεο δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν σε περιοχές των Μπαλούχ στα νοτιοανατολικά, αναφέρει το Middle East Monitor.

Οι μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν γρήγορα σε όλη τη χώρα μετά το θάνατο της 22χρονης Κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθικής. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε μειονοτικές περιοχές, κυρίως περιοχές με σουνιτικές μειονότητες.

Η αναταραχή αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους σιίτες κληρικούς ηγεμόνες του Ιράν από τότε που ανήλθαν στην εξουσία μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο εξέχων σουνίτης κληρικός που ανήκει στη σουνιτική μειονότητα των Μπαλούχ, Μολαβί Αμπντολχαμίντ, ζήτησε να σταματήσει η καταστολή των διαδηλώσεων μέσω συλλήψεων και δολοφονιών κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

Ο ιστότοπός του ανέφερε ότι δήλωσε: «Η διαμαρτυρία του λαού έδειξε ότι οι πολιτικές των τελευταίων 43 ετών έχουν φτάσει σε αδιέξοδο».

Τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι περισσότερες τεθωρακισμένες μονάδες και ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης κατευθύνονταν προς τις δυτικές και βορειοδυτικές συνοριακές περιοχές, όπου κατοικεί η κουρδική μειονότητα, αφού προηγούμενες ενισχύσεις ανακοινώθηκαν την Κυριακή.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim έδειξε μια εικόνα με χαμογελαστούς διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης να στέκονται σε ένα στρατιωτικό όχημα και να χαιρετούν μια μεγάλη σειρά στρατευμάτων.

Το Ιράν έχει κατηγορήσει τις δυτικές χώρες ότι υποκίνησαν τις ταραχές και κατηγόρησε τους διαδηλωτές σε περιοχές με εθνοτικές μειονότητες ότι ενεργούν για λογαριασμό αυτονομιστικών ομάδων.

Οι αρχές κλιμάκωσαν την καταστολή στις κουρδικές περιοχές και τη Δευτέρα ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ σημείωσε αναφορές για περισσότερους από 40 θανάτους σε αυτές τις περιοχές την προηγούμενη εβδομάδα. Το Ιράν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι βομβάρδισε μια κουρδική ομάδα στο βόρειο Ιράκ. Στο κήρυγμα της Παρασκευής, ο Αμπντολχαμίντ καταδίκασε τους ισχυρισμούς περί κακομεταχείρισης και παραβίασης γυναικών κρατουμένων.

«Λέγονται βαριά πράγματα για την κακομεταχείριση των γυναικών στα μέσα ενημέρωσης και δεν αντέχω να τα πω», δήλωσε, αναφερόμενος φαινομενικά σε αναφορές για φερόμενους βιασμούς κρατουμένων γυναικών.

Βίντεο με γυναίκες Baluch και Sistan αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς των ακτιβιστών και ομάδων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο υποτίθεται ότι έδειχνε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε πολλές πόλεις στην περιοχή Sistan-Baluchan, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Μια ομάδα με δεκάδες άνδρες που παρέλασαν στην πρωτεύουσα της περιοχής Ζαχεντάν φώναξαν εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, της πολιτοφυλακής Basij και των Φρουρών της Επανάστασης, λέγοντας: «Οι Κούρδοι και οι Μπαλούτς είναι αδέρφια». Ένα άλλο βίντεο δείχνει διαδηλωτές στο Zahedan να μεταφέρουν έναν τραυματισμένο διαδηλωτή.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο ψήφισε την Πέμπτη για την έναρξη της έρευνας για την εκστρατεία καταπίεσης στο Ιράν, προέτρεψε τις αρχές να σταματήσουν τη βία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα