ΑΘΗΝΑ
19:19
|
28.04.2024
Ο πρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα επανεξελέγη με το 95% των ψήφων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα επανεξελέγη με το 95% των ψήφων στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου και το κόμμα του κατέλαβε όλες τις έδρες της Γερουσίας και του κοινοβουλίου, ανέφερε ο γιος του, αντιπρόεδρος Τεοδόρο Νγκέμα Ομπιάνγκ Μάνγκουε στο Twitter το Σάββατο, μεταδίδει το Reuters.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αμέσως τον ισχυρισμό.

Μια νίκη θα έδινε στον Ομπιάνγκ, 80 ετών, μια έκτη θητεία, παρατείνοντας την 43χρονη διακυβέρνησή του και εδραιώνοντας τη θέση του ως ο μακροβιότερος ηγέτης στον κόσμο.

«Τα οριστικά αποτελέσματα μας δικαιώνουν και πάλι», έγραψε ο αντιπρόεδρος στο Twitter. «Συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε ότι είμαστε ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα!»

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ισημερινής Γουινέας (PDGE) και ο συνασπισμός του Ομπιάνγκ κέρδισαν τις πλήρεις 55 έδρες στη Γερουσία και τις 100 έδρες στην Κάτω Βουλή, γνωστή ως Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο πρόεδρος μπορεί τώρα να διορίσει τις υπόλοιπες 15 έδρες της Γερουσίας, είπε ο γιος του.

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής με περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους είχε μόνο δύο προέδρους από την ανεξαρτησία της από την Ισπανία το 1968. Ο Ομπιάνγκ έδιωξε τον θείο του Φρανσίσκο Μασίας Νγκέμα με πραξικόπημα το 1979.

Ο Ομπιάνγκ εκλεγόταν πάντα με περισσότερο από το 90% των ψήφων σε δημοσκοπήσεις που έχουν αμφισβητήσει οι διεθνείς παρατηρητές. Οι επικριτές λένε ότι ο Ομπιάνγκ έχει νοθεύσει τις εκλογές και έκανε λίγα για να βγάλει τη χώρα από τη φτώχεια παρά τον μεγάλο προσωπικό πλούτο.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον κατηγορούν για φίμωση της διαφωνίας και καταστολή των αντιπάλων. Οι διαδηλώσεις ως επί το πλείστον απαγορεύονται, τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό και οι πολιτικοί αντίπαλοι συχνά συλλαμβάνονται και βασανίζονται, λένε.

Ο γιος του, τον οποίο οι παρατηρητές βλέπουν ως πιθανό διάδοχο, καταδικάστηκε για υπεξαίρεση από γαλλικό δικαστήριο το 2020. Τα περιουσιακά στοιχεία που ξένες δυνάμεις λένε ότι αγόρασε με παράνομα κέρδη περιλαμβάνουν ένα γάντι με κρύσταλλο που φορούσε ο Μάικλ Τζάκσον, μια θωρακισμένη λιμουζίνα Rolls-Royce και ένα γιοτ.

Πατέρας και γιος αρνήθηκαν ότι έκαναν κάποια αξιόποινη πράξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα