ΑΘΗΝΑ
08:59
|
11.05.2024
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η αντιπολίτευση υπέγραψαν μια προκαταρκτική συμφωνία για την εξεύρεση διεξόδου από την πολιτική κρίση της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η αντιπολίτευση υπέγραψαν μια προκαταρκτική συμφωνία για την εξεύρεση διεξόδου από την πολιτική κρίση της χώρας, σύμφωνα με το BBC.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Μεξικό, οι δυο τους εξέδωσαν κοινή δήλωση ζητώντας να αποδεσμευτούν δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν παγώσει στο εξωτερικό για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση κοινωνικών έργων.

Έρχεται μετά από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών επίλυσης ενός πολιτικού αδιεξόδου.

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν στην αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Chevron να ξαναρχίσει κάποια δραστηριότητα στη Βενεζουέλα.

Αρκετοί γύροι συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση διεξόδου από το πολιτικό αδιέξοδο δεν έχουν καταλήξει πουθενά – με τις τελευταίες διαπραγματεύσεις να έχουν αποτύχει λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν.

Αλλά τώρα, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση -με τη βοήθεια της Νορβηγίας ως μεσολαβητή- έχουν συντάξει μια συμφωνία που στοχεύει να διασφαλίσει ότι δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν παγώσει στο εξωτερικό θα αποδεσμευτούν σταδιακά από ένα ταμείο υπό τη διαχείριση του ΟΗΕ, που θα διατεθούν για την υγεία και την εκπαίδευση. και επισιτιστική βοήθεια.

Τα κεφάλαια δεσμεύτηκαν από ξένες τράπεζες για τις εικαζόμενες παρατυπίες στις εκλογές του 2018.

Η πρόοδος που σημειώθηκε το Σάββατο χαιρετίστηκε από τις ΗΠΑ, οι οποίες την περιέγραψαν ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ανέφερε επίσης ότι η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron θα μπορέσει να επαναλάβει κάποια δραστηριότητα στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής αργού της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει «ελπίδα για όλη τη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Έμπραντ σε σχόλια που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, η ανταποκρίτρια του BBC στη Νότια Αμερική, Κέιτι Γουάτσον, προειδοποιεί ότι είναι ακόμη νωρίς για τις συνομιλίες.

Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι στιγμής σε ένα κρίσιμο ζήτημα – τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ζητά ελεύθερες εκλογές, ενώ ο πρόεδρος Μαδούρο επιδιώκει την πλήρη αναγνώριση της διακυβέρνησής του από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Βενεζουέλα έχει παγιδευτεί σε μια καθοδική πορεία εδώ και χρόνια με την αυξανόμενη πολιτική δυσαρέσκεια που τροφοδοτείται περαιτέρω από τον εκτοξευόμενο υπερπληθωρισμό, τις διακοπές ρεύματος και τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουβέιτ: Διάλυση του Κοινοβούλιου και αναστολή συνταγματικών διατάξεων

Μισούστιν: Αύξηση εξαγωγών μη ενεργειακών προϊόντων κατά δύο τρίτα

Νορβηγία: Απόδοση ευθυνών για την επίθεση Ισραηλινών ακροδεξιών στην έδρα του UNRWA

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα