ΑΘΗΝΑ
17:40
|
06.02.2023
Η κίνηση έρχεται πριν από την αναμέτρηση των εθνικών ομάδων ΗΠΑ και Ιράν την Τρίτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου των ΗΠΑ εμφανίζει την εθνική σημαία του Ιράν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς το έμβλημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας πριν από την αναμέτρηση των εθνικών ομάδων των δύο χωρών την Τρίτη, λέγοντας ότι η κίνηση υποστηρίζει τις διαδηλώσεις στο Ιράν.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση περιέγραψε την κίνηση ως «αφαίρεση του συμβόλου του Αλλάχ» από την ιρανική σημαία. Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή της σήμερα ότι αποφάσισε να αφαιρέσει την επίσημη σημαία από τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξει «υποστήριξη στις γυναίκες στο Ιράν που αγωνίζονται για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».

Στους λογαριασμούς της ανδρικής ομάδας των ΗΠΑ στο Twitter, το Facebook και το Instagram αναρτήθηκε εικόνα με τους αγώνες της ομάδας στη φάση των ομίλων, με την ιρανική σημαία να φέρει μόνο τα πράσινα, λευκά και κόκκινα χρώματά της, ενώ η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ εμφάνισε την επίσημη ιρανική σημαία σε ένα γράφημα στην ιστοσελίδα της.

All eyes on Tuesday. 🇺🇸

Posted by U.S. Soccer on Friday, November 25, 2022

Η κίνηση έρχεται καθώς στο Ιράν σημειώνονται πολύμηνες διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί την 16η Σεπτεμβρίου, η οποία είχε τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία ηθικής της χώρας. Όπως καταγγέλλει η ομάδα Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν με έδρα τις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής στις διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 450 άνθρωποι.

Το Ιράν δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για θύματα ή συλλήψεις εδώ και μήνες και έχει υποστηρίξει ότι οι διαδηλώσεις υποκινήθηκαν από τους εχθρούς της χώρας στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Η Τεχεράνη περιορίζει επίσης την πρόσβαση του Τύπου και έχει θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 63 δημοσιογράφους και φωτογράφους από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων με έδρα τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν ISNA, ο Σαφιολάχ Φαγαχανπούρ, σύμβουλος της ιρανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, υποστήριξε ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν σχετικά με τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι ενάντια στο νόμο» των διοργανώσεων της FIFA. «Πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο Φαγαχανπούρ. «Προφανώς θέλουν να επηρεάσουν την απόδοση του Ιράν εναντίον των ΗΠΑ με αυτή τους την πράξη».

Το έμβλημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που σχεδιάστηκε το 1980, αντιπροσωπεύει το ισλαμικό ρητό «Δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Θεό». Στο πάνω και στο κάτω μέρος της σημαίας, αναγράφεται επίσης 22 φορές η φράση «ο Θεός είναι μεγάλος» τιμώντας την ημερομηνία που σηματοδότησε την Ισλαμική Επανάσταση στο περσικό ημερολόγιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Ο Γκάρι Κασπάροβ έξω από τη σκακιέρα

Η Πολωνία «απειλεί» με μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς του 2024 αν μετάσχει η Ρωσία

Νικ Κύργιος: Απαλλάχθηκε δηλώνοντας ένοχος για βιαιοπραγία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα