ΑΘΗΝΑ
03:45
|
27.04.2024
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν δήλωσε επίσης ότι δεν επιθυμεί πλέον πρόωρες εκλογές καθώς το κόμμα του θα κερδίσει τις προγραμματισμένες εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, δήλωσε ότι το κόμμα του θα εγκαταλείψει τις περιφερειακές και εθνικές συνελεύσεις της χώρας, καθώς έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τότε που τραυματίστηκε σε επίθεση με όπλο νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Χαν, πρώην σταρ του κρίκετ που έγινε πολιτικός, εκδιώχθηκε με ψήφο δυσπιστίας στο κοινοβούλιο του Πακιστάν τον Απρίλιο. Τώρα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και απαιτεί πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η αποπομπή του ήταν παράνομη και ενορχηστρώθηκε από τον πρωθυπουργό Σαχμπάζ Σαρίφ με τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Σαρίφ και η Ουάσινγκτον απέρριψαν τους ισχυρισμούς και η σημερινή κυβέρνηση λέει ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν όπως είχε προγραμματιστεί, το 2023.

Ο Χαν ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας στα τέλη του περασμένου μήνα από την ανατολική πόλη της Λαχόρης προς το Ισλαμαμπάντ στο πλαίσιο της εκστρατείας του για πρόωρες εκλογές, αλλά αποσύρθηκε από την αυτοκινητοπομπή αφού τραυματίστηκε από ένοπλο που άνοιξε πυρ εναντίον του οχήματός του. Ένας από τους υποστηρικτές του Χαν σκοτώθηκε και 13 τραυματίστηκαν στην επίθεση, ενώ ο ένοπλος συνελήφθη.

Το βράδυ του Σαββάτου, στην πόλη Ραβαλπίντι κοντά στο Ισλαμαμπάντ, ο Χαν επανήλθε στην πορεία διαμαρτυρίας, λέγοντας σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του που ζητωκραύγαζαν ότι το κόμμα του PTI εγκαταλείπει όλες τις περιφερειακές και εθνικές συνελεύσεις και βγαίνει από αυτό το «διεφθαρμένο σύστημα», προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με τους υπουργούς του και την κοινοβουλευτική του ομάδα και θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα της εξόδου.

Το κόμμα του παραιτήθηκε μαζικά από την εθνοσυνέλευση τον Απρίλιο πριν από την ψηφοφορία για την εκλογή νέου πρωθυπουργού, αν και οι περισσότερες από τις παραιτήσεις δεν έχουν γίνει ακόμη αποδεκτές.

Προς το τέλος της ομιλίας του, έκανε μια αναστροφή στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις προγραμματισμένες εκλογές και δηλώνοντας ότι δεν θα πραγματοποιήσει πλέον πορεία προς την πρωτεύουσα.

«Αυτοί (η κυβέρνηση) δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια πορεία στο Ισλαμαμπάντ, μπορούν να καλέσουν όσους αστυνομικούς θέλουν, αλλά δεν μπορούν να εμποδίσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες να εισέλθουν στο Ισλαμαμπάντ», δήλωσε ο Χαν. «Θα μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει μια κατάσταση όπως στη Σρι Λάνκα. Έχω αποφασίσει να μην παρελάσω στο Ισλαμαμπάντ γιατί δεν θέλω να υπάρχει αναρχία στη χώρα. Δεν θέλω να προκαλέσω κακό σε αυτή τη χώρα».

Έπειτα από μήνες διαδηλώσεων για μια οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα, χιλιάδες κάτοικοι της Σρι Λάνκα εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου τον Ιούλιο, αναγκάζοντας τον τότε πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα να διαφύγει από τη χώρα και αργότερα να παραιτηθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα