ΑΘΗΝΑ
03:34
|
05.05.2024
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης περιλαμβάνει την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Πακιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την ψήφιση νόμου που επιτρέπει στο Ιράν να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, υπέγραψε μνημόνιο που επιτρέπει στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να συμμετάσχει στον SCO κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

Τότε, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο οποίος συνόδευσε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί στη σύνοδο κορυφής του SCO στο Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσε μέσω ενός tweet, ότι το Ιράν είχε υπογράψει μνημόνιο διευθετήσεων και δεσμεύσεων.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε επίσης ότι από εδώ και στο εξής, το Ιράν εισήλθε σε μια νέα φάση οικονομικής, εμπορικής, μεταφορικής και ενεργειακής συνεργασίας. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του SCO, Ζάνγκ Μινγκ, διαβεβαίωσε ότι η ένταξη του Ιράν θα συμβάλει στην ενίσχυση τόσο του ρόλου της χώρας όσο και του SCO. Το Ιράν ξεκίνησε ως κράτος παρατηρητής το 2005 έως ότου υπέβαλε αίτηση ένταξης το 2021.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, που ιδρύθηκε το 2001, είναι μια οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συμμαχία που περιλαμβάνει την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Πακιστάν. Οι χώρες παρατηρητές του SCO περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία, και τη Μογγολία, με το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, την Καμπότζη, το Νεπάλ, την Τουρκία και τη Σρι Λάνκα να έχουν καθεστώς εταίρου διαλόγου.

Η σύνοδος κορυφής του SCO στη Ντουσαμπέ τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης του Ιράν, καθώς και τη χορήγηση καθεστώτος εταίρου του SCO στο Κατάρ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα