ΑΘΗΝΑ
11:03
|
22.11.2024
Γενική αμνηστία έδωσε σε ορισμένους ξένους κρατουμένους η στρατιωτική ηγεσία της Μιανμάρ, μεταξύ των οποίων και ο Ιάπωνας δημοσιογράφος Τόρου Κουμπότα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιάπωνας δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής Τόρου Κουμπότα που φυλακίστηκε για σχεδόν τέσσερις μήνες από τις στρατιωτικές αρχές της Μιανμάρ, απελευθερώθηκε πριν από λίγες ημέρες και επέστρεψε στην πατρίδα του.

Ο Κουμπότα, 26 ετών, συνελήφθη στις 30 Ιουλίου και αφέθηκε ελεύθερος στις 17 Νοεμβρίου στο πλαίσιο μιας ευρείας αμνηστίας κρατουμένων που ανακοίνωσε η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ. Είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση για φερόμενη παραβίαση του μεταναστευτικού νόμου, εξέγερση και άλλες παραβιάσεις.

Ο Αυστραλός ακαδημαϊκός Σον Τέρνελ, η πρώην πρέσβης της Βρετανίας Βίκι Μπόουμαν και ο Αμερικανός Κίου Τέι Ου αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι με την αμνηστία.

Όμως ο Κουμπότα τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι παραμένουν φυλακισμένοι.

«Είμαι μόνο ένας από αυτούς τους 16.000 ανθρώπους», είπε ο Κουμπότα, αναφερόμενος στον αριθμό των ατόμων που έχουν τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με την Assistance Association for Political Pridation, μια οργάνωση παρακολούθησης δικαιωμάτων.

Ο Κουμπότα είπε ότι ήταν ανάμεσα στα 20 άτομα που τοποθετήθηκαν σε αυτό που περιέγραψε το μέρος της κράτησής του εκεί ως «κόλαση» και το κελί του τόσο μικροσκοπικό που έπρεπε να κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στην φυλακή ήταν άθλιες.

Αργότερα, μεταφέρθηκε στη φυλακή Insein στη Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, γνωστή και ως Βιρμανία. Η φυλακή έχει φιλοξενήσει πολιτικούς κρατούμενους υπό διάφορες προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο Κουμπότα έδειξε αντίγραφα των μηνυμάτων που του είχαν δώσει οι τρόφιμοι παρακαλώντας για βοήθεια. «Ελπίζω ότι όλοι μπορούν να βοηθήσουν στην επιβολή δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας που χρειάζονται στη Βιρμανία», ανέφερε ένα μήνυμα στη Βιρμανία. «Σας ευχαριστώ που στέκεστε με τον βιρμανικό λαό», έγραφε ένας άλλος.

Δήλωσε ότι ελπίζει να συνεχίσει να γυρίζει ταινίες που θα φέρουν την προσοχή στα δεινά των ανθρώπων στη Μιανμάρ. Οι προηγούμενες ταινίες του περιλαμβάνουν αρκετές δουλειές για τη Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένου ενός ντοκιμαντέρ για τους διωκόμενους πρόσφυγες της μειονότητας Ροχίνγκια που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Κάλεσε το Τόκιο να λάβει πιο σκληρή στάση κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ελεγχόμενη από τον στρατό χώρα.

Το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκεται σε χάος από τότε που ο στρατός ανέτρεψε μια εκλεγμένη κυβέρνηση πέρυσι. Η χούντα έχει συλλάβει χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, φοιτητών, δημοσιογράφων και ξένων, καθώς προσπαθεί να καταπνίξει τη διαφωνία.

Το Τόκιο διέκοψε τη βοήθεια προς τη Μιανμάρ και κάλεσε τον στρατό να σταματήσει τη βία, αλλά η απάντησή του ήταν πιο συγκρατημένη από τις αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους.

«Θα ήλπιζα ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα έπαιρνε πολύ πιο σθεναρή στάση έναντι του στρατού της Μιανμάρ», είπε ο Κουμπότα, προσθέτοντας ότι τυχόν κεφάλαια που ρέουν από την Ιαπωνία στη Μιανμάρ θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκδήλωση στο Αγρίνιο: Ο φασιστικός κίνδυνος και οι αναγκαίες αντιστάσεις

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα