ΑΘΗΝΑ
10:01
|
26.04.2024
Οι συλληφθέντες, κάποιοι από τους οποίους θεωρούνται «μεγάλα ψάρια», φέρονται να συνδέονται με τη διακίνηση σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ισπανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία εξάρθρωσε ένα τεράστιο «υπερ-καρτέλ» ναρκωτικών που έλεγχε το ένα τρίτο του εμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη, συλλαμβάνοντας 49 άτομα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων έξι βασικών υπόπτων στο Ντουμπάι, σύμφωνα με την Europol.

Η τεράστια διεθνής επιχείρηση κατέσχεσε 30 τόνους ναρκωτικών και οδήγησε σε συλλήψεις στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία, ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα η αστυνομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιχείρηση –κατά την οποία συνελήφθη ένα «εξαιρετικά μεγάλο ψάρι» από την Ολλανδία που κατοικεί στο Ντουμπάι– στόχευε σε μεγάλο βαθμό σε κοκαΐνη που ερχόταν από τη Νότια Αμερική μέσω των λιμανιών του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας.

«Οι διακινητές, που θεωρούνται στόχοι υψηλής αξίας από την Europol, είχαν συνεργαστεί για να σχηματίσουν ένα «υπερ-καρτέλ» το οποίο έλεγχε περίπου το ένα τρίτο του εμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη», ανέφερε η Europol.

«Η εισαγωγή κοκαΐνης στην Ευρώπη υπό τον έλεγχο και τη διοίκηση των υπόπτων ήταν τεράστιας κλίμακας και πάνω από 30 τόνοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν από τις αρχές επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια των ερευνών».

Η Europol είπε ότι οι αρχές του Ντουμπάι συνέλαβαν δύο ύποπτους «υψηλής αξίας», που συνδέονται με τη Γαλλία, δύο, που συνδέονται με την Ολλανδία και άλλους δύο, που συνδέονται με την Ισπανία.

Δέκα άτομα συνελήφθησαν στο Βέλγιο, 6 στη Γαλλία και 13 στην Ισπανία. Άλλα 14 άτομα συνελήφθησαν το 2021 στην Ολλανδία στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, ανέφερε η Europol.

Πρόκειται για τις τελευταίες από μία σειρά συλλήψεων, που ακολούθησε την παραβίαση από την αστυνομία εξελιγμένων τηλεφωνικών συσκευών που χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφία και χρησιμοποιήθηκαν από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος πέρυσι, δήλωσε η Europol.

Η αστυνομία κατέρριψε την τηλεφωνική πλατφόρμα SKY ECC πέρυσι, αφού τη χρησιμοποίησε κρυφά για να ακούσει τις υποτιθέμενες ως ασφαλείς επικοινωνίες μεταξύ διακινητών ναρκωτικών.

Οι Ολλανδοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα ζητήσουν την έκδοση των υπόπτων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Ένας από τους υπόπτους είναι ένας 37χρονος με διπλή ολλανδική και μαροκινή υπηκοότητα, ο οποίος διώκεται για φερόμενη εισαγωγή χιλιάδων κιλών κοκαΐνης στην Ολλανδία το 2020 και το 2021.

«Πρόκειται για σοβαρά ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών, κυρίως από τη Νότια Αμερική μέσω των λιμανιών της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ολλανδική δημόσια εισαγγελία.

Ο άλλος ήταν ένας 40χρονος ολλανδικής και βοσνιακής υπηκοότητας, είπε.

«Ένας από τους Ολλανδούς ύποπτους είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο ψάρι», είπε μια πηγή της Europol στο πρακτορείο ειδήσεων AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι Ολλανδοί ύποπτοι φέρονται να συνδέονται με τον Ριντουάν Τάγκι, ο οποίος συνελήφθη στο Ντουμπάι το 2019 και τώρα δικάζεται στην Ολλανδία, είπε η πηγή.

Ο Τάγκι κατηγορείται πως διευθύνει μια τεράστια ομάδα λαθρεμπορίου κοκαΐνης με έδρα το Άμστερνταμ και αντιμετωπίζει κατηγορίες συμπεριλαμβανομένου του φόνου.

Η ισπανική Guardia Civil είπε ότι συνολικά 13 άτομα συνελήφθησαν στη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και τη Μάλαγα στις 8 Νοεμβρίου, αφού βρέθηκαν 698 κιλά (1.539 λίβρες) κοκαΐνης σε ένα κοντέινερ στο λιμάνι της Βαλένθια.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης λαθρεμπορίου, Βρετανός υπήκοος, διέφυγε στο Ντουμπάι μετά από απόπειρα σύλληψης του στην Ισπανία και συνέχισε να κατευθύνει τις επιχειρήσεις από εκεί, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η κοκαΐνη εισήχθη από τον Παναμά και ο υπήκοος προμηθευτής του ζούσε επίσης στο Ντουμπάι, ανέφερε η ισπανική αστυνομία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα