ΑΘΗΝΑ
23:36
|
19.04.2024
Ο Φάουτσι επέκρινε χθες τις πολιτικές «Zero Covid» της Κίνας, παρότι στο παρελθόν έχει επαινέσει παρόμοιες προσεγγίσεις στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο απερχόμενος σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα υγείας, Δρ. Άντονι Φάουτσι, επέκρινε την Κίνα για την απόρριψη των δυτικών εμβολίων αλλά και για το ότι συνεχίζει να επιβάλλει λοκντάουν στους πολίτες της, ενώ το Πεκίνο, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η στρατηγική του έχει οδηγήσει σε χαμηλότερο αριθμό θανάτων.

«Η προσέγγισή τους ήταν πολύ, πολύ αυστηρή και μάλλον δρακόντεια σε ότι αφορά τα περιοριστικά μέτρα χωρίς εμφανή σκοπό», είπε ο Φάουτσι την Κυριακή σε συνέντευξη του στο NBC News.

Ο 81χρονος Φάουτσι, ο οποίος σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα, επέκρινε τώρα τις πολιτικές «Zero Covid» της Κίνας, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει επαινέσει παρόμοιες προσεγγίσεις στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Το Σαββατοκύριακο, μαζικές διαμαρτυρίες κατά του λοκντάουν συγκλόνισαν πολλές κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης, της Γουχάν και του Πεκίνου.

«Φαίνεται ότι στην Κίνα, ήταν απλώς ένα πολύ, πολύ αυστηρό, εκλπληκτικό λοκντάουν, όπου κλειδώνεις τους ανθρώπους στο σπίτι, αλλά χωρίς κανένα διαφαινόμενο τέλος», είπε ο Φάουτσι. «Μπήκαν σε ένα παρατεταμένο λοκντάουν χωρίς κανένα εμφανή σκοπό ή τέλος, κάτι που πραγματικά δεν έχει νόημα για τη δημόσια υγεία».

Το καλοκαίρι, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η «δυναμική πολιτική μηδενικού Covid» «δεν στοχεύει στη μηδενική μόλυνση. Αντίθετα, «στοχεύει στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος στο συντομότερο δυνατό χρόνο». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Κίνα έχει καταγράψει 9,5 εκατομμύρια μολύνσεις και 30.000 θανάτους, ενώ οι ΗΠΑ έχουν καταμετρήσει περισσότερα από 97 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 1,1 εκατομμύρια θανάτους.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πριν από δύο μήνες ότι η πανδημία «τελείωσε», ο Φάουτσι αντέκρουσε αυτή τη δήλωση, λέγοντας την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βλέπουν 300-400 θανάτους την ημέρα από τον Covid-19 και επισημαίνοντας ότι λιγότερο από το 15% των Αμερικανών έχει κάνει και την τελευταία επικαιροποιημένη δόση εμβολίου.

Ο Φάουτσι είπε ότι το Πεκίνο έκανε ένα λάθος που αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τα κατά «94-95% αποτελεσματικά» δυτικά εμβόλια και βασίστηκε σε κινεζικά εμβόλια, τα οποία ισχυρίστηκε ότι ήταν κατώτερης αποτελεσματικότητας. Ο «πλήρως» εμβολιασμένος Φάουτσι, βέβαια, νόσησε δύο φορές από τον covid-19.

Ο αμφιλεγόμενος υγειονομικός αξιωματούχος των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης τις κινεζικές αρχές ότι ενεργούν με «ύποπτο, αδιαφανή τρόπο», «ακόμα και όταν δεν υπάρχει τίποτα να κρύψει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα