ΑΘΗΝΑ
08:08
|
25.04.2024
Η σημερινή επίσκεψη έρχεται μια ημέρα αφότου οι Ταλιμπάν του Πακιστάν διέκοψαν μια πολύμηνη κατάπαυση του πυρός, προκαλώντας ανησυχίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Χίνα Ραμπάνι Χαρ, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Αμίρ Χαν Μουτακί, στην Καμπούλ.

Η σημερινή επίσκεψη έρχεται μια ημέρα αφότου η ένοπλη ομάδα Tehreek-e-Taliban Πακιστάν (TTP) διέκοψε μια πολύμηνη κατάπαυση του πυρός με το Ισλαμαμπάντ, προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Το TTP, γνωστό και ως Ταλιμπάν του Πακιστάν, πολεμά το πακιστανικό κράτος για περισσότερο από μια δεκαετία. Οι ένοπλοι απαιτούν, μεταξύ άλλων, την επιβολή των αναγνώσεων του ισλαμικού νόμου και την απελευθέρωση των μαχητών τους.

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, που είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένοι με τους Αφγανούς Ταλιμπάν, ζήτησαν τη Δευτέρα από τους μαχητές τους να εξαπολύσουν επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα. «Καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη κατά των μουτζαχεντίν σε διάφορες περιοχές… επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιήσετε επιθέσεις όπου μπορείτε σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η Καμπούλ και το Ισλαμαμπάντ είχαν ανεβάσει του τόνους τον Απρίλιο, αφού το Πακιστάν φέρεται να πραγματοποίησε θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές εντός του Αφγανιστάν μετά από διασυνοριακές επιθέσεις για τις οποίες ευθύνονται οι Ταλιμπάν του Πακιστάν.

Το Πακιστάν λέει ότι το TTP βρίσκει ασφαλές καταφύγιο στο Αφγανιστάν – πράγμα που αρνούνται οι Ταλιμπάν, οι οποίοι διαμεσολαβούν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν του Πακιστάν και της πακιστανικής κυβέρνησης.

Δεν ήταν σαφές εάν συζητήθηκε η ασφάλεια στη συνάντηση μεταξύ της Χαρ και του Μουτακί– της πρώτης πακιστανικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου που επισκέπτεται την Καμπούλ από τότε που ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Απρίλιο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι επισκέφθηκε την Καμπούλ τον περασμένο Οκτώβριο.

«Συζητήθηκαν μια σειρά από διμερή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στην εκπαίδευση, την υγεία, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την περιφερειακή συνδεσιμότητα, τις διαπροσωπικές επαφές και τα κοινωνικοοικονομικά έργα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.

Μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν ανέφερε ότι ο Μουτακί αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του εμπορίου και στην ανάγκη διευκολύνσεων για ταξιδιώτες μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στην απελευθέρωση Αφγανών κρατουμένων στο Πακιστάν.

Το Πακιστάν αυτό το μήνα άνοιξε εκ νέου τα σύνορα κοντά στο Τσάσμαν- ένα σημαντικό πέρασμα που συνδέει το Μπαλουχιστάν με την αφγανική επαρχία Κανταχάρ – τα οποίο έκλεισε στον απόηχο των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας από τις δύο πλευρές.

Τα σύνορα του Τσάσμαν στα νοτιοδυτικά και τα βορειοδυτικά σύνορα του Τορχάμ συνδέουν το Αφγανιστάν με το γειτονικό Πακιστάν. Έχουν χρησιμεύσει ως κύριοι εμπορικοί και διαμετακομιστικοί δρόμοι μεταξύ των δύο χωρών.

Το Πακιστάν δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία αντιμετωπίζει διπλωματική απομόνωση για περισσότερο από ενάμιση χρόνο από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν το Αφγανιστάν με ταχύτητα και ευκολία που ξάφνιασε τον κόσμο, μετά την οποία ο Πρόεδρος Ασράφ Γκάνι έφυγε από τη χώρα και η κυβέρνησή του κατέρρευσε, τον Αύγουστο του 2021.

Η διεθνής κοινότητα έχει πιέσει τους Ταλιμπάν να άρουν τους περιορισμούς για τις γυναίκες και να κάνουν την κυβέρνηση πιο συμπεριληπτική, ώστε να να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της αναγνώρισής της.

Αλλά οι Αφγανοί ιθύνοντες έχουν αυξήσει τους περιορισμούς προς τις γυναίκες, ανατρέποντας την υπόσχεση να ανοίξουν γυμνάσια για κορίτσια τον Μάρτιο και επιβάλλοντας σταδιακά περιορισμούς στο γυναικείο κίνημα αλλά και στη γυναικεία απασχόληση.

Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με το όραμά τους για το Ισλάμ και τον αφγανικό πολιτισμό.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι περιορισμοί των Ταλιμπάν σε γυναίκες και κορίτσια μπορεί να ισοδυναμούν με «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα