ΑΘΗΝΑ
18:00
|
18.06.2024
Στο τραπέζι η συζήτηση για τη δυνατότητα αντεπίθεσης της Ιαπωνίας που περιορίζεται από το ειρηνιστικό μεταπολεμικό Σύνταγμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντολή στους υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, έδωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Οι οδηγίες προς τον υπουργό Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα και τον υπουργό Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι, να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, δόθηκαν σε μια συνάντηση αργά τη Δευτέρα στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Τόκιο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής της κυβέρνησης τόνισε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός «πρέπει να γίνει επειγόντως, μέσα στην επόμενη πενταετία».

«Αντί να λέμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, πρέπει να βρούμε τρόπους για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια γρήγορα», σημείωσε σχολιάζοντας ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας.

Η Ιαπωνία έχει διατηρήσει εδώ και καιρό ένα άτυπο ανώτατο όριο στις αμυντικές δαπάνες της τάξης του 1% του ΑΕΠ, με τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2022 να ανέρχεται σε 5,4 τρισ. Γεν (47 δισεκατομμύρια δολάρια), εξαιρουμένης της συμπληρωματικής χρηματοδότησης.

Το Υπουργείο Άμυνας αναζητά 5,59 τρισεκατομμύρια γεν σε δαπάνες για το επόμενο οικονομικό έτος , ένα ποσό που είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% – μια κίνηση που θα έφερνε την Ιαπωνία στο ίδιο επίπεδο με τα πρότυπα αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ – το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι θα χρειαστεί να διατεθούν περίπου 48 τρισ. γεν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έχει επανειλημμένα επαναλάβει τη δέσμευσή του να «ενισχύει θεμελιωδώς» τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας εν μέσω ενός «ολοένα και πιο αυστηρού περιβάλλοντος ασφαλείας», αλλά δεν είχε θέσει συγκεκριμένο δημοσιονομικό στόχο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Αλλά με το ποσοστό υποστήριξής του να έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, ο Κισίντα θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη του τα σφιχτά ταμεία του υπερχρεωμένου έθνους, ειδικά εν μέσω του τρέχοντος οικονομικού κλίματος.

Οι εκκλήσεις για ενίσχυση των αμυντικών δαπανών έχουν αυξηθεί εν μέσω του γρήγορου ρυθμού του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας και των πρόσφατων κινήσεών της κοντά στην Ταϊβάν, καθώς και του άνευ προηγουμένου πρόσφατου καταιγισμού πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Το LDP, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση να αποκτήσει τη λεγόμενη ικανότητα αντεπίθεσης, η οποία θα της επέτρεπε να στοχεύει εχθρικές βάσεις και κόμβους διοίκησης και ελέγχου σε περίπτωση επίθεσης στην Ιαπωνία. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν μια σημαντική αλλαγή για το στρατιωτικό δόγμα της χώρας που καθορίζεται από το ειρηνιστικό μεταπολεμικό Σύνταγμα που περιορίζει τις δυνατότητες του ιαπωνικού στρατού.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από το Kyodo News, περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόκτηση της ικανότητας αντεπίθεσης από την Ιαπωνία, ενώ το 35% ήταν αντίθετο.

Με πληροφορίες από Japan Times

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρελθόν για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης ο Σαράκης

Δημοσκόπηση Metron Analysis: 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θέλει σύγκλιση Κεντροαριστεράς

ΝΑΤΟ: Η Βουδαπέστη υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ρούτε

Επίδειξη Χεζμπολάχ με βίντεο που τράβηξε στην καρδιά του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα