ΑΘΗΝΑ
10:11
|
20.04.2024
Οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες για μερικούς από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες για μερικούς από τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου κατά των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, αναφέρουν συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις στο Πεκίνο, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται παρατεταγμένες στους δρόμους της πόλης.

Δύο διαδηλωτές είπαν στο Reuters ότι δέχθηκαν τηλεφωνήματα το βράδυ της Κυριακής από άτομα που αυτοπροσδιορίζονταν ως αστυνομικοί του Πεκίνου τους και τους ζήτησαν να παρουσιαστούν σε αστυνομικά τμήματα μέχριτην Τρίτη με γραπτές αναφορές των δραστηριοτήτων τους. Ένας φοιτητής είπε επίσης ότι ρωτήθηκε από το κολέγιό του εάν είχε βρεθεί σε περιοχή όπου έγινε διαμαρτυρία και να παράσχει γραπτή αναφορά.

«Όλοι διαγράφουμε απελπισμένα το ιστορικό συνομιλιών μας», είπε ένα άλλο άτομο που συμμετείχε στη διαμαρτυρία στο Πεκίνο και αρνήθηκε να κατονομαστεί. Το άτομο είπε ότι η αστυνομία ρώτησε πώς άκουσαν για τη διαμαρτυρία και ποιο ήταν το κίνητρό τους για να πάνε.

Δεν ήταν σαφές πώς οι αρχές αναγνώρισαν τους ανθρώπους που ήθελαν να ανακρίνουν σχετικά με τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις, και επίσης δεν ήταν σαφές πόσα τέτοια άτομα είχαν σκοπό να ανακρίνουν.

Το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες πρέπει να ασκούνται εντός του πλαισίου του νόμου.

Η έντονη δυσαρέσκεια με τις αυστηρές πολιτικές πρόληψης του κορονοϊού τρία χρόνια μετά την πανδημία πυροδότησε διαδηλώσεις σε πόλεις που απέχουν χιλιάδες μίλια το Σαββατοκύριακο.

Το μεγαλύτερο κύμα πολιτικής ανυπακοής στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πριν από μια δεκαετία ξεχύθηκε καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού σημείωσε καθημερινά υψηλά ρεκόρ και μεγάλα τμήματα αρκετών πόλεων αντιμετωπίζουν νέα lockdown.

Ένας υγειονομικός αξιωματούχος είπε ότι τα παράπονα σχετικά με τους ελέγχους του COVID αφορούσαν κυρίως την ανελαστική εφαρμογή τους.

«Τα προβλήματα που επισημαίνονται από το κοινό δεν στοχεύουν στην ίδια την πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά επικεντρώνονται στην απλούστευση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου», είπε ο Τσενγκ Γιούκαν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι αρχές θα αντιμετωπίσουν επείγουσες ανησυχίες.

Αξιωματούχοι στη νότια οικονομική δύναμη του Γκουανγκντόνγκ ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι θα επιτρέψουν σε στενές επαφές κρουσμάτων κορονοϊού να τεθούν σε καραντίνα στο σπίτι, αφού οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν πιο στοχευμένα μέτρα.

Ο κορονοϊός εξαπλώθηκε παρά το γεγονός ότι η Κίνα απομονώνεται σε μεγάλο βαθμό από τον κόσμο και απαιτεί σημαντικές θυσίες από τον πληθυσμό της για να συμμορφωθεί με τα συχνά τεστ και την παρατεταμένη απομόνωση.

Τα lockdown έχουν επιδεινώσει μια από τις πιο απότομες επιβραδύνσεις της ανάπτυξης που έχει υποστεί η Κίνα εδώ και δεκαετίες, διαταράσσοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και αναταράσσοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι κινεζικές μετοχές και το γιουάν σημείωσαν άνοδο καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι σημάδια πολιτικής δυσαρέσκειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαλάρωση των περιορισμών και να ευνοήσουν τη χαλάρωση των κανονισμών για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για προγραμματιστές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα