ΑΘΗΝΑ
13:24
|
20.09.2024
Σημαντικές μετατοπίσεις στον τρόπο με τον οποίο αυτοπροσδιορίζονται οι κάτοικοι της Αγγλίας και της Ουαλίας, έδειξαν τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αγγλία και η Ουαλία δεν είναι πλέον πλειοψηφικά χριστιανικές χώρες, αποκάλυψε η απογραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του 2021. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν ότι μόνο το 46,2% των Βρετανών αυτοπροσδιορίζονται πλέον ως χριστιανοί, από 59,3% το 2011. Ο συνολικός αριθμός των Χριστιανών έχει μειωθεί, από 33,3 εκατομμύρια σε 27,5 εκατομμύρια την τελευταία δεκαετία.

Την ίδια στιγμή, ενώ μόλις το 25,2% των κατοίκων δήλωσε άθρησκο το 2011, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 37,2% στην απογραφή του 2021. Αυτό σημαίνει ότι 8,1 εκατομμύρια άνθρωποι δήλωσαν μη θρησκευόμενοι.

Οι μουσουλμάνοι παρουσίασαν την επόμενη μεγαλύτερη αύξηση, ανεβαίνοντας από το 4,9% του πληθυσμού στο 6,5%, ενώ οι Ινδουιστές αυξήθηκαν από 1,5% σε 1,7%, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά. Οι Σιχ, οι Βουδιστές και οι Εβραίοι επίσης αυξήθηκαν, αν και σε μικρότερο βαθμό, όπως και εκείνοι που κατέταξαν τη θρησκεία τους στις «άλλες». Πάντως, πολύ λιγότεροι ερωτηθέντες αρνήθηκαν να απαντήσουν το 2021 συγκριτικά με το 2011 (7,1% έναντι 6%).

Η δημογραφική αλλαγή ερμηνεύθηκε από αρκετούς ως ένδειξη προόδου, με την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να συμβαδίσει. «Το τρέχον status quo, στο οποίο η Εκκλησία της Αγγλίας είναι βαθιά ενσωματωμένη στο κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι άδικο και αντιδημοκρατικό – και φαίνεται όλο και πιο παράλογο και μη βιώσιμο», δήλωσε στον Guardian ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Κοσμικής Εταιρείας (National Secular Society), Στέφεν Έβανς.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος της Υόρκης, Στίβεν Κότρελ, σχολίασε πως τα αποτελέσματα της απογραφής αναδεικνύουν «μια πρόκληση για εμάς όχι μόνο να πιστέψουμε ότι ο Θεός θα οικοδομήσει το βασίλειό του στη Γη, αλλά και να παίξουμε τον ρόλο μας στο να κάνουμε γνωστό τον Χριστό».

Αν και η μεγάλη πλειοψηφία – το 81,7% – των κατοίκων της Αγγλίας και της Ουαλίας αυτοπροσδιορίστηκε ως «λευκός» στην απογραφή του 2021, και αυτός ο αριθμός μειώθηκε την τελευταία δεκαετία, από το 86% του 2011. Η επόμενη μεγαλύτερη ομάδα, αυτή των Ασιατών Βρετανών, είδε την εκπροσώπησή της να αυξάνεται από 7,5% σε 9,3%, ενώ όσοι προσδιορίζονται ως μαύροι ή Αφρικανοί αυξήθηκαν από 1,8% σε 2,5%.

Οι μειονοτικές εθνότητες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένες σε πόλεις. Αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του Λέστερ, του Λούτον και του Μπέρμιγχαμ και λίγο λιγότερο από τα δύο τρίτα των κατοίκων του Λονδίνου.

Ο εθνικός αυτοπροσδιορισμός έχει επίσης μετατοπιστεί αισθητά την τελευταία δεκαετία. Ενώ μόλις το 19,1% των κατοίκων προσδιόρισε την εθνικότητά του ως «μόνο βρετανική» το 2011, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στο 54,8% μέχρι το 2021, σε μεγάλο βαθμό σε βάρος της «μόνο αγγλικής» εθνικότητας, η οποία κατέρρευσε από το 57,7% στο 14,9%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τραμπ: Θα φταίνε οι Εβραίοι αν χάσω τις εκλογές

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους από ταράτσες

Αγρίνιο: Σύλληψη 15χρονου για βιντεοσκόπηση καθηγητή σε… απόπειρα κατάληψης του σχολείου

Νέα Καληδονία και Μαρτινίκα φέρνουν πονοκεφάλους στη Γαλλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα