ΑΘΗΝΑ
10:29
|
19.04.2024
Ερώτηση για την προσβλητική συμπεριφορά της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ Αθηνών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ προς την υπουργό Πολιτισμού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να πραγματοποιηθεί η συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, το καλοκαίρι του 2023, με αφορμή τα 60 χρόνια μουσικής προσφοράς του, με τη διάθεση από την ΕΡΤ της μικρής συμφωνικής ορχήστρα της, ζητάει το ΚΚΕ, μέσω Ερώτησης που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Υπενθυμίζεται ότι η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών δεν έκανε δεκτή την πρόταση του συνθέτη για την πραγματοποίηση της συναυλίας στο Ηρώδειο, ενώ η διοίκηση της ΕΡΤ δεν απάντησε καν στο αίτημά του.

Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι το Φεστιβάλ Αθηνών «επιβραβεύει» την 60χρονη μουσική προσφορά του σπουδαίου συνθέτη Χρήστου Λεοντή με τον αποκλεισμό του από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2023. Πιο συγκεκριμένα, ο συνθέτης, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων μουσικής παρουσίας του το 2023, ζήτησε έγκαιρα με επιστολή του, να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ για να πραγματοποιήσει με τη συμμετοχή εκλεκτών συνεργατών του μια επετειακή συναυλία στο Ηρώδειο, που θα τη διεύθυνε ο ίδιος. Η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών επικαλέστηκε ότι «ο ευρύτερος σχεδιασμός και οι επιμέρους κατευθύνσεις του καλλιτεχνικού προγραμματισμού 2023, δεν επιτρέπουν την ένταξή της στο φετινό Φεστιβάλ». Πρόκειται καθαρά για υπεκφυγή, αφού είναι φύσει αδύνατον το Φεστιβάλ Αθηνών να έχει ολοκληρώσει τον προγραμματισμό του μέσα σε δεκαπέντε μέρες από την καταληκτική ημερομηνία για υποβολή προτάσεων.

Η υπεκφυγή αποκαλύπτεται άλλωστε και από το γεγονός ότι και η ΕΡΤ, στην οποία ο συνθέτης είχε προηγούμενα απευθυνθεί ζητώντας να του διατεθεί η μικρή συμφωνική ορχήστρα της για την ίδια συναυλία, δεν απάντησε στο αίτημά του.

Ο Χρήστος Λεοντής δεν χρειάζεται συστάσεις. Το έργο του αποτελεί λαμπρή συνέχεια των καλύτερων μουσικών μας παραδόσεων και είναι συνδεμένο με τις μεγάλες στιγμές της μουσικής δημιουργίας και γενικότερα του πολιτισμού σε τούτο τον τόπο. Είναι ένα έργο που δεν χωρά σε αποκλεισμούς. Έχει βρει τη φλέβα που φτάνει στις καρδιές του κόσμου. Γενιές και γενιές ανθρώπων μέχρι τις μέρες μας έχουν γαλουχηθεί, εμπνευστεί και διαπαιδαγωγηθεί κοινωνικά και αισθητικά με αυτό.

Οι διοικήσεις του Φεστιβάλ και της ΕΡΤ φαίνεται πως υποτιμούν την απήχηση και την αγάπη, που έχει κερδίσει με το έργο, αλλά και το ήθος του ο Χρήστος Λεοντής. Το πιο σοβαρό είναι όμως πως οι διοικήσεις αυτές, αν και επικεφαλής κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών της χώρας, αρνούνται συνειδητά να αναγνωρίσουν ένα έργο με αδιαμφισβήτητα υψηλότατη καλλιτεχνική αξία. Εύλογα γεννιέται το ερώτημα: Έχουμε πολλούς ζώντες συνθέτες με την εμβέλεια, την ακτινοβολία και την ιστορική βαρύτητα του Χρήστου Λεοντή;

Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού οφείλει να αντιμετωπίσει αυτή την απροκάλυπτα προσβλητική ενέργεια σε βάρος του σπουδαίου δημιουργού, η οποία βρίσκεται και σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα των χιλιάδων ανθρώπων που αγκαλιάζουν το έργο του.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για:

– Να πραγματοποιηθεί η συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, το καλοκαίρι του 2023, με αφορμή τα 60 χρόνια μουσικής προσφοράς του.

– Να διατεθεί από την ΕΡΤ η μικρή συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ για την ίδια συναυλία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της Ελλάδας στην 60η Μπιενάλε Βενετίας

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Guardian: «Ελιτίστικο» το σχέδιο της Ελλάδας για πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη

Ανησυχεί για τη δημογραφική κατάρρευση στην Ελλάδα ο Ίλον Μασκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα