ΑΘΗΝΑ
02:41
|
19.04.2024
Ο Λούλα συναντήθηκε χθες με τον αρχισυντάκτη του WikiLeaks, Κρίστιν Χράφνσον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απελευθέρωση του συνιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ από τη βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, ζήτησε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Ασάνζ κρατείται από το 2019 και αναμένει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών για τη δημοσίευση απόρρητου υλικού.

Ο Λούλα δημοσίευσε χθες στο Twitter μια φωτογραφία με τον αρχισυντάκτη του WikiLeaks, Κρίστιν Χράφνσον και τον πρεσβευτή του WikiLeaks, Τζόζεφ Φάρελ.

Σύμφωνα με το συνοδευτικό κείμενο, οι δυο τους ενημέρωσαν τον Βραζιλιάνο αξιωματούχο για «την κατάσταση της υγείας του Τζούλιαν Ασάνζ και τον αγώνα για ελευθερία». Ο Λούλα ντα Σίλβα, με τη σειρά του, ζήτησε από τους καλεσμένους του να μεταφέρουν την αλληλεγγύη του στον φυλακισμένο Ασάνζ. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο Ασάνζ θα απελευθερωθεί από την άδικη φυλάκισή του.

Σε δικό του tweet, ο Χράφνσον είπε ότι είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας, τον οποίο ευχαρίστησε για τη «διαρκή υποστήριξή του» και περιέγραψε ως «αληθινό άνθρωπο με πάθος, όραμα και ενσυναίσθηση».

Αρκετά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αντιπροσωπεία του Wikileaks σχεδίαζε να συναντηθεί με τον Ουμπέρτο Κόστα, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γερουσίας της Βραζιλίας, καθώς και με νομοθέτες από την κάτω Βουλή την Τρίτη. Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης φέρεται να συζήτησαν με τους βουλευτές μια σειρά από βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι τελευταίοι, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής επιστολής στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μπραζίλια καλώντας την Ουάσιγκτον να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ.

Ο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος στα τέλη Οκτωβρίου σε μια σφιχτή κούρσα εναντίον του νυν δεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ασάνζ.

Ο Ασάνζ βρίσκεται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς της Βρετανίας από τον Απρίλιο του 2019, όταν απομακρύνθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο μετά την ανάκληση του καθεστώτος ασύλου του Κίτο.

Ο δημοσιογράφος, του οποίου η υγεία έχει επιδεινωθεί σοβαρά όσο βρίσκεται υπό κράτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιμένει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Εκεί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών με την κατηγορία της διαρροής απόρρητων εγγράφων που υποδεικνύουν την τέλεση εγκλημάτων πολέμου από τις ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα