ΑΘΗΝΑ
23:18
|
25.04.2024
Τα σχόλια του Ζάο Λιτζιάν έρχονται μετά τη χθεσινή δημοσίευση της Έκθεσης Στρατιωτικής Ισχύος της Κίνας για το 2022 από το Πεντάγωνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ επανέρχονται συνεχώς στην υποτιθέμενη «κινεζική απειλή» ως δικαιολογία για να επεκτείνουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο και να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους ηγεμονία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, ο οποίος παρομοίωσε εμμέσως αυτή την τακτική των ΗΠΑ με τις τακτικές που χρησιμοποιεί το μάρκετινγκ.

Η πυρηνική πολιτική της Κίνας παραμένει συνεπής και σαφής, ανέφερε ο Λιτζιάν, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο εμμένει στην πολιτική του για μη πρώτη χρήση όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα και έχει περιορίσει την ανάπτυξη του στρατηγικού του οπλοστασίου στο ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για την εθνική του ασφάλεια. «Δεν γινόμαστε ποτέ συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε μορφή κούρσας εξοπλισμών», επεσήμανε, δηλώνοντας ότι η Κίνα δεν αποτελεί απειλή ή πρόκληση για άλλες χώρες, με τις οποίες ελπίζει να είναι αναπτυξιακός εταίρος.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο και εκπονούν ανοιχτά αποτρεπτικές πολιτικές πρώτου χτυπήματος εναντίον συγκεκριμένων χωρών, σημείωσε ο Ζάο.

«Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να προβληματιστούν σοβαρά για την πυρηνική πολιτική τους, να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και την ηγεμονική λογική», είπε ο εκπρόσωπος. Κάλεσε την Ουάσιγκτον «να σταματήσει να διαταράσσει την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα» και να περικόψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο προκειμένου «να δημιουργήσει συνθήκες για την επίτευξη του απώτερου στόχου του πλήρους και ενδελεχούς πυρηνικού αφοπλισμού».

Τα σχόλια του Ζάο έρχονται μετά τη χθεσινή δημοσίευση της λεγόμενης Έκθεσης Στρατιωτικής Ισχύος της Κίνας για το 2022 από το Πεντάγωνο, η οποία περιγράφει το Πεκίνο ως «την πλέον σημαντική και συστημική πρόκληση για την εθνική μας ασφάλεια και για ένα ελεύθερο και ανοιχτό διεθνές σύστημα».

Η έκθεση προτείνει επίσης ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιταχύνει την ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου την επόμενη δεκαετία και να παράγει περίπου 1.500 τακτικές κεφαλές μέχρι το 2035.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ δημοσίευσαν επίσης τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του 2022, στην οποία η Κίνα χαρακτηρίστηκε ως «η πιο σημαντική γεωπολιτική πρόκληση», σημειώνοντας ότι το Πεκίνο φέρει την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη και κατέχει «την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη να το κάνει».

Το Πεκίνο απάντησε κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι καθοδηγείται από μιια «λογική της κυριαρχίας» και ότι σκόπιμα «παρερμηνεύει» την εξωτερική και αμυντική πολιτική της Κίνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα