ΑΘΗΝΑ
15:04
|
04.05.2024
«Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διαταράξει την ειρήνη και τη σταθερότητα μεταξύ των δύο χωρών».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα σαμποτάρουν και καταστρέφουν τις προσπάθειες και τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας, δήλωσε, χθες Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα δυστυχώς σαμποτάρουν και καταστρέφουν το έργο μας και τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες μας, θυσιάζοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των δύο χωρών στις δικές τους εσωτερικές συγκρούσεις. Ταυτόχρονα, αυτοί οι πολιτικοί θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των δικών τους ανθρώπων με τις πράξεις τους», είπε ο Ακάρ σε δεξίωση για την 39η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε την Αθήνα ότι συνεχίζει «να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διαταράξει την ειρήνη και τη σταθερότητα» μεταξύ των δύο χωρών.

«Πάντα λέγαμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα παραβιάσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός τόσο για τα δικαιώματα της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Τονίζοντας την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, τα δικαιώματα και τους νόμους της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων για τη δημιουργία μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «Όλοι έχουμε δει πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν δεν γίνει σεβαστή η τουρκική ύπαρξη».

Δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί λύση μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, είπε, προσθέτοντας ότι το ζήτημα δεν είναι η ίδρυση της ΤΔΒΚ αλλά η αναγνώριση αυτού του «καθιερωμένου» κράτους.

Ο Ακάρ είπε ότι δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι Τουρκοκύπριοι διώκονταν μέχρι την «ειρηνευτική επιχείρηση» – όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή του 1974 – και επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και να υποστηρίζει τον «δίκαιο σκοπό» τους με την ίδια αποφασιστικότητα.

Σημειώνοντας ότι όλοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν αποκτήσει άνεση, ειρήνη και ασφάλεια μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο, είπε ότι δεν υπήρχε όριο στις σφαγές που διαπράχθηκαν μέχρι εκείνη την ημέρα.

«Όλοι πρέπει να καταλάβουν, να δουν και να αναγνωρίσουν ότι η ειρήνη και η ηρεμία έχουν έρθει στο νησί από το 1974, όταν πραγματοποιήθηκε η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Πάντως, σε σημερινές δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε με αρκετά συμφιλιωτικό τόνο όσον αφορά την ελληνική πλευρά, κάνοντας λόγο και για την ειρηνευτική πλευρά των γεωτρήσεων.

«Ειρήνη και ευημερία, όχι σύγκρουση και αίμα, θα ξεπηδήσουν από τις γεωτρήσεις μας. Ας μετατρέψουμε την ενέργεια σε έδαφος συνεργασίας και όχι σε εργαλείο σύγκρουσης. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των ευκαιριών της διπλωματίας, ας μην καταφεύγουμε σε τρόπους που θα τους κάνουν να πληρώσουν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα