ΑΘΗΝΑ
14:02
|
18.05.2024
Υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρωζώνη έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. 

Ειδικότερα, στη χώρα μας ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 9% από 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας 

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 10,0% αυτό τον μήνα από 10,6% τον Οκτώβριο, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters να τον τοποθετούν στο 10,4%. 

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ράλι των τιμών στα τρόφιμα ενισχύθηκε. Ο πληθωρισμός στην κατηγορία επεξεργασμένα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός, σκαρφάλωσε στο 13,6% από 12,4%.

Το παράδοξο για τον καταναλωτή, να μειώνεται ο καταγραφόμενος πληθωρισμός ενώ θερίζει η ακρίβεια, εξηγείται από την απλή παρατήρηση ότι τον περασμένο Νοέμβρη – προ ουκρανικής κρίσης – κυμαίνονταν στον 4% και εκτινάχθηκε έως και στο 12,1% τον Σεπτέμβριο. Η πτώση οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι στα στοιχεία ενσωματώνονται οι τιμές για την αγορά προϊόντων ενέργειας στην διεθνή αγορά, όπως το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, που μετά το τεράστιο άλμα που προηγήθηκε σταδιακά υποχωρούν χωρίς όμως να επιστρέφουν στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύξηση τιμών πετρελαίου, ανησυχία για την προσφορά

Ρωσία: Δικαστήριο επιβάλλει ασφαλιστικά μέτρα για περιουσιακά στοιχεία της UniCredit

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Bitcoin: Στα 67.000$ η αξία του μετά από 3 βδομάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα