ΑΘΗΝΑ
15:29
|
20.04.2024
«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει την επιθυμία να κατασχεθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει ως μέρος των κυρώσεων και να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθεί η Ουκρανία.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί, καθώς στα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. η κατάσχεση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων είναι νομικά δυνατή μόνο όταν υπάρχει ποινική καταδίκη.

«Βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε, με τους εταίρους μας, μια δομή για τη διαχείριση αυτών των κεφαλαίων και την επένδυση τους. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαμε τα έσοδα για την Ουκρανία», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πρόσθεσε ότι, μέχρι στιγμής, η Ε.Ε. και οι σύμμαχοί της έχουν μπλοκάρει αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ και έχουν παγώσει 19 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ιδιωτών.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τις κατασχέσεις παράνομες και είπε ότι ουσιαστικά συνιστούν κλοπή.

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με τους εταίρους μας, θα φροντίσουμε η Ρωσία να πληρώσει για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει, χρησιμοποιώντας τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών και της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας για να γίνει αυτό δυνατό. Και, μαζί, μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το φτάσουμε», είπε η φον ντερ Λάιεν.

«Είναι αυτό ακριβώς που προτείνουμε εδώ και καιρό», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής των ουκρανικών προεδρικών υπηρεσιών, Αντριι Γέρμακ, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα