ΑΘΗΝΑ
16:51
|
26.04.2024
Στις μαζικές απεργίες που συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες προστίθενται και οι εργαζόμενοι των ασθενοφόρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Βρετανίας αντιμετωπίζει περαιτέρω διαταραχή τον Δεκέμβριο, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα που εκπροσωπούνται από τρία διαφορετικά συνδικάτα ψήφισαν υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης για τους μισθούς και τους όρους εργασίας.

Το συνδικάτο GMB ανέφερε ότι περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι ασθενοφόρων σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία ψήφισαν υπέρ της απεργιακής δράσης, ενώ τα συνδικάτα Unite και Unison δήλωσαν επίσης ότι τα μέλη της υπηρεσίας ασθενοφόρων τους υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις.

Η κρατική Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας προετοιμάζεται για ένα κύμα άνευ προηγουμένου με απεργιακές κινητοποιήσεις αυτόν τον χειμώνα, με έως και 100.000 νοσηλευτές να προβούν σε απεργία στις 15 και 20 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά στην 100χρονη ιστορία του σωματείου τους.

«Κανείς στο NHS δεν παίρνει ελαφρά την απεργία, η σημερινή ημέρα δείχνει πόσο απελπισμένοι είναι», δήλωσε η Εθνική Γραμματέας του GMB, Ρέιτσελ Χάρισον.

«Αυτό αφορά τόσο τα επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα στελέχωσης και την ασφάλεια των ασθενών όσο και την αμοιβή… Κάτι πρέπει να αλλάξει ή η υπηρεσία όπως γνωρίζουμε θα καταρρεύσει».

Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στη Βρετανία φέτος, προκαλώντας κρίση κόστους ζωής, στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Το συνδικάτο GMB είπε ότι θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει πιθανές ημερομηνίες απεργιών πριν από τα Χριστούγεννα.

Το NHS, το οποίο παρέχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη από το 1948, αντιμετωπίζει επίπεδα ρεκόρ ασθενών σε λίστες αναμονής για νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της κρίσης προσωπικού που έχει αφήσει χιλιάδες κενές θέσεις.

Τα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών είναι επίσης υπό πίεση, με τα ασθενοφόρα συχνά να αντιμετωπίζουν μεγάλες αναμονές για τη μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία.

Ξεχωριστά, το συνδικάτο Unite είπε ότι τα μέλη της υπηρεσίας ασθενοφόρων ψήφισαν επίσης υπέρ της εργατικής δράσης, με τις απεργίες που πιθανόν να ξεκινήσουν πριν από τα Χριστούγεννα. Είχε ψηφίσει 3.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παραϊατρικών και των χειριστών κλήσεων έκτακτης ανάγκης.

Η Unison ανέφερε την Τρίτη ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που εκπροσωπεί, συμπεριλαμβανομένων των χειριστών κλήσεων, των τεχνικών ασθενοφόρων και των παραϊατρικών, πρόκειται να αναλάβουν δράση τον Δεκέμβριο αφού ψήφισαν υπέρ των απεργιών.

Σε απάντηση στην ανακοίνωση της Unison, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Βρετανίας, Στιβ Μπάρκλεϊ, δήλωσε ότι λυπάται που κάποιο προσωπικό του NHS θα απεργήσει καθώς η χώρα πλησιάζει σε «έναν δύσκολο χειμώνα».

«Προτεραιότητά μας είναι να κρατάμε τους ασθενείς ασφαλείς κατά τη διάρκεια οποιωνδήποτε απεργιών και το NHS έχει δοκιμάσει και δοκιμάσει σχέδια για να ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση και να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα συνεχίσουν να λειτουργούν», ανέφερε ο Μπάρκλεϊ σε δήλωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα