ΑΘΗΝΑ
15:52
|
20.04.2024
Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τώρα «όλα τα πολιτικά μέσα πίεσης για να πείσει την Ουγγαρία να εγκαταλείψει τον μπλοκάρισμα», δήλωσε η υπουργός Ευρωατλαντικής Ενσωμάτωσης της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπάρχει συναίνεση στο ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει μέλος του, υποστήριξε σήμερα η υπουργός Ευρωατλαντικής Ενσωμάτωσης της Ουκρανίας, Όλγα Στεφανίσινα.

Οι αντιρρήσεις της Βουδαπέστης για τη συμμετοχή του Κιέβου στο ΝΑΤΟ (σχετικά με ζητήματα που αφορούν τους Ούγγρους που ζουν στην Ουκρανία), θα ξεπεραστούν μέσα από «πολιτικά όργανα», πρόσθεσε.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο στο ζήτημα του να έρθουμε πιο κοντά στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Στεφανίσινα. «Στην πιο πρόσφατη υπουργική σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι, και τα 30 κράτη μέλη συμφώνησαν στην ανάγκη να προσφέρουν ιδιότητα μέλους στην Ουκρανία».

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν ότι η πόρτα της συμμαχίας είναι ανοιχτή στην Ουκρανία», συνέχισε η Στεφανίσινα, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένα «νέο ισχυρό σήμα» που δείχνει πως «κανείς δεν φοβάται την πίεση από τη Ρωσία».

Η Ουγγαρία συνεχίζει να αντιτίθεται στη συμμετοχή της Ουκρανίας στις επίσημες συναντήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό έχει «καταστεί πρόβλημα» για τη συμμαχία, είπε η υπουργός. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τώρα «όλα τα πολιτικά μέσα πίεσης για να πείσει την Ουγγαρία να εγκαταλείψει τον μπλοκάρισμα», συμπλήρωσε.

Δεν διευκρίνισε τη μορφή που μπορεί να λάβει μια τέτοια πίεση. Χθες, ωστόσο, η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θα παρακρατήσει δισεκατομμύρια χρηματοδότησης προς την Ουγγαρία, έως ότου αυτή να συμμορφωθεί με τα 27 «βασικά ορόσημα» που ορίζουν οι Βρυξέλλες. Τα χρήματα αφορούν κονδύλια για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις της πανδημίας πανδημίας και κονδύλια που προορίζονται για την εξομάλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων εντός της Ε.Ε.

Η Ουγγαρία εμφανίστηκε σαφώς σκεπτική ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, με τον υπουργό Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο να υποστηρίζει ότι μια χώρα θα μπορούσε να ενταχθεί στη συμμαχία μόνο εάν «δεν απειλεί αλλά ενισχύει την ασφάλεια των υφιστάμενων μελών».

Ο Σίγιαρτο επανέλαβε επίσης ότι η Βουδαπέστη «δε θα συμφωνήσει σε μια επίσημη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, έως ότου αποκατασταθούν τα δικαιώματα των Ούγγρων της Υπερκαρπαθίας».

«Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να υποχωρήσουμε από αυτή τη θέση», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι, ενώ η Βουδαπέστη δεν έχει θέσει το θέμα από τότε που κλιμακώθηκε η σύγκρουση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δεν το έχει ξεχάσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα