ΑΘΗΝΑ
23:10
|
19.04.2024
Σε μία από τις πιο καθηλωτικές ερμηνείες της καριέρας του, ο Θανάσης Παπαγεωργίου ενσαρκώνει το μοναδικό ρεμπέτη, σε έναν ιδιαίτερο μονόλογο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την επανάληψη μιας μοναδικής επιτυχίας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα την χειμερινή του περίοδο το Θέατρο Στοά, παρουσιάζοντας για 25 παραστάσεις μόνο, έως τις 29 Ιανουαρίου, τον μονόλογο «Εγώ ο Μάρκος Βαμβακάρης», με σκηνοθέτη και ερμηνευτή τον Θανάση Παπαγεωργίου.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017 στο Θέτρο Στοά και στη συνέχεια παίχτηκε στη Θεσσαλονίκη, στη Σύρο, στην Κόρινθο, στον Πειραιά, στη Λεμεσό και τέλος στο «Μικρό Άνεσις» στους Αμπελοκήπους εγκαινιάζοντας το 2019 τον νέο αυτό χώρο.

Έχουν δοθεί συνολικά περί τις 250 παραστάσεις που παρακολούθησαν 25.000 θεατές, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του Θανάση Παπαγεωργίου, τόσο από την επίσημη κριτική και το Κοινό όσο κυρίως από τη Θεατρική Κοινότητα.

Η τωρινή του επανάληψη εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της «Στοάς», που η πανδημία δεν επέτρεψε να εορταστούν όταν και όπως έπρεπε, μαζί με μία σειρά εκδηλώσεων, όπως ποιητικές βραδιές, μουσικά αφιερώματα, παραστάσεις του θεατρικού εργαστηρίου της Στοάς και τέλος το ανέβασμα, στο τέλος της σεζόν, ενός καινούργιου έργου του ίδιου του Παπαγεωργίου με τίτλο «Για τα μάτια της Βαλέρια».

«Μ’ ενδιέφεραν πάντοτε οι ακραία λαϊκοί άνθρωποι, οι άνθρωποι του περιθωρίου και το λούμπεν στοιχείο. Πολλά από τα πρώτα έργα της Στοάς αναφερόντουσαν σε τέτοια άτομα – εννοώ πολλοί συγγραφείς ασχολήθηκαν μ’ αυτά, εγώ απλώς τους φιλοξένησα πρόθυμα – και έτυχαν μιας μεγάλης αποδοχής από το κοινό. Η εξήγηση νομίζω πως κρύβεται ότι μέσα σ’ αυτά τα άτομα η αλήθεια είναι αλήθεια και το ψέμα, ψέμα, χωρίς φιοριτούρες και στολίδια. Δηλαδή τα σύκα-σύκα-σύκα και η σκάφη-σκάφη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ντρέπονται που είναι φτωχοί ή αγράμματοι. Ζούνε μέσα στην αισιοδοξία και τη δημιουργικότητα, πιθανώς επειδή έχουν καταλάβει κάτι περισσότερο από το νόημα της ζωής που ταλανίζει όλους εμάς τους δήθεν ψαγμένους», αναφέρει ο Θανάσης Παπαγεωργίου σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας:

Εμείς οι άνθρωποι της «ευημερίας» δεν ξέρουμε τι θα πει πείνα, κρύο, κατοχή, φτώχεια. Είναι λέξεις που τις προσπερνάμε καμιά φορά με ταχύτητα, ίσως γιατί δεν μας συμφέρει να μείνουμε λίγο σ’ αυτές. Όταν όμως τις δούμε από πιο κοντά, τότε τρομάζουμε. Αυτός ο τρόμος με συνοδεύει πάντοτε όταν βγαίνω στη σκηνή για να παίξω τον Μάρκο.

Ο μονόλογος «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» γράφτηκε από τη Νάση Τουμπακάρη και βασίστηκε στην αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη της Αγγελικής Βέλλου-Κάϊλ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση. Η σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια ανήκει στη Λέα Κούση, μόνιμης συνεργάτιδας του Θεάτρου Στοά.

Παραστάσεις Παρασκευή και Σάββατο στις 8.30 – Κυριακή στις 7.00
Διάρκεια παράστασης 90΄
Τιμές εισιτηρίων 15,00 και 12,00 (ΑμΕΑ, φοιτητικά, άνω των 65, άνεργοι)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Συναυλίες Λατρευτικής Μουσικής στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η Χάρις Αλεξίου σε εκστρατεία του Spotify στην Τάιμς Σκουέαρ της Ν.Υόρκης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα