Το Κρεμλίνο δεν είναι διατεθειμένο να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες αν προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία, αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει γενικά ανοιχτός σε επαφές, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η τοποθέτηση Πεσκόφ έγινε με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε «έτοιμος» να μιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν «εάν αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο». Πάνω σε αυτό ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε υπενθυμίζοντας τα λόγια του ιδίου του Μπάιντεν ότι, δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές «μόνο αφού φύγει ο Πούτιν από την Ουκρανία».
Ο Πούτιν πρέπει να φύγει από την Ουκρανία, αυτό είναι το πρωταρχικό ζήτημα. Αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να το κάνει. Και πληρώνει ένα πολύ ακριβό τίμημα γι’ αυτό. Αλλά δεν έχω σχεδιασμό να επικοινωνήσω μαζί του, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάιντεν.
«Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι αυτό είναι, και πρέπει να είναι, μια απόδειξη ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί», ανέφερε ο Πεσκόφ και αποκρινόμενος σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου, ξεκαθάρισε: «Φυσικά, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται».
«Αλλά την ίδια στιγμή», σημείωσε ο Πεσκόφ «ο πρόεδρος Πούτιν ήταν, είναι και παραμένει ανοιχτός για επαφές και διαπραγματεύσεις. Φυσικά, ο προτιμότερος τρόπος για να επιτύχουμε τα συμφέροντά μας είναι με ειρηνικά, διπλωματικά μέσα». Στη συνέχεια ο Πεσκόφ τόνισε αναφερόμενος στο Ντονιέτσκ, το Λουγκάνσκ και τη Χερσώνα ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν τα νέα εδάφη που εντάχθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία», και σχολίασε πως «φυσικά αυτό περιπλέκει σημαντικά την αναζήτηση κάποιου είδους αμοιβαίου εδάφους, για συζήτηση».
Υπογραμμίζοντας τη διάθεση της Μόσχας για ειρηνική επίλυση των ζητημάτων ο Νμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Πούτιν ήταν αυτός που, πολύ πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, «προσπάθησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, βάσει σχεδίων κειμένων για τις εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσική Ομοσπονδία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ΝΑΤΟ, και τον ΟΑΣΕ», πρωτοβουλία που δεν αντιμετωπίστηκε από τη Δύση με αμοιβαιότητα, όπως είπε.