ΑΘΗΝΑ
08:44
|
25.04.2024
Κατά τη συνάντησή του με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των τραπεζών-δανειοληπτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα οικονομίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των τραπεζών και των ευάλωτων δανειοληπτών. «Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί», τόνισε αναφερόμενος στις τράπεζες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών και όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τις τράπεζες να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες, να αυξήσουν τις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, να μπει «φρένο» στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών και να μην δοθεί κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Συνάντηση Σταϊκούρα-τραπεζιτών

Χθες Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, από τους οποίους ζήτησε να συμβάλει ενεργά το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη στήριξη των πολιτών που πιέζονται τα εισοδήματά τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και θα πρέπει και το χρηματοπιστωτικό σύστημα να ακολουθήσει την πολιτική της κυβέρνησης που ουσιαστικά στηρίζει τα εισοδήματα των πολιτών που πιέζονται, συμβάλλοντας με τον δικό του τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

 Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο κάλεσε τις τράπεζες σε εύλογο χρονικό διάστημα, και το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν, με την επιτάχυνση των ρυθμίσεων, μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και την επανεξέταση των χρεώσεων στις τραπεζικές εργασίες.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

Σε εντατικοποίηση των επαφών με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Σκοπός είναι να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις τις οποίες οφείλει να αναλάβει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να συνεισφέρει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και μετάβασης προς μια οικονομία πιο δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνου Πετραλιά, της ειδικής γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κυρίας Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων κ. Μιχάλη Αργυρού.

Και η ανακοίνωση καταλήγει, «η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022». Η νέα συνάντηση ορίστηκε σε περίπου δύο εβδομάδες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα