Η δημοτική Αρχή της Αθήνας, αποφάσισε να προχωρήσει στην αποκατάσταση της πολυκατοικίας Παπαλεονάρδου, στον αριθμό 61 της οδού Πατησίων και να προκηρύξει στις αρχές του ερχόμενου έτους, μέσω της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» τον διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου.
Η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου βρίσκεται στην συμβολή των οδών Πατησίων και Σκαραμαγκά στην Αθήνα. Οικοδομήθηκε περί το 1925 με μορφολογικές επιρροές του ευρωπαϊκού ρυθμού Αρ Νουβό της εποχής εκείνης σε σχέδια του αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνου Κιτσίκη. Η πολυκατοικία έχει συνολική επιφάνεια 1590 τ.μ. και θεωρείται εκ των σπουδαιότερων μεσοπολεμικών οικημάτων της Αθήνας.
Διασημότερη ένοικος του κτιρίου υπήρξε η Μαρία Κάλλας, η οποία διέμεινε στην πολυκατοικία από το 1937 έως το 1945.
Το κτίριο, που περιήλθε στην ιδιοκτησία του ΝΑΤ το 1950, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1989, επλήγη από το σεισμό του 1999 και από πυρκαγιά το 2003.
Μέχρι και το 2008, που σφραγίστηκε από την αστυνομία το κτίριο χρησιμοποιείτο από αστέγους, ενώ από το 2009 μέχρι και το 2013 στέγασε την κατάληψη «Σκαραμαγκά». Το 2013, την ίδια ημέρα που έγινε η επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης της Βίλας Αμαλία, η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη.
Τον Τον Ιούλιο του 2017, το κτήριο περιήλθε στην κυριότητα του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσω σύμβασης με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.
«Είναι ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, αντάξιο του καλύτερου κτιρίου σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο ή η Ρώμη. Το κτίριο αυτό -για πάρα πολύ καιρό εγκαταλελειμμένο στον χρόνο και στη φθορά- προκαλούσε ανάμικτα συναισθήματα. Αν και συνδεδεμένο με την αίγλη της Μαρίας Κάλλας, η εικόνα του δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που έπρεπε να είναι. Σήμερα, προχωράμε στην αναζωογόνησή του, με στόχο να αποκτήσει τη δεύτερη λαμπρή του περίοδο», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, υπογραμμίζοντας ότι δε θα είχαμε φτάσει εδώ χωρίς το όνειρο και το πάθος της υψιφώνου Βάσως Παπαντωνίου, που ονειρεύτηκε μία Ακαδημία Λυρικής Τέχνης στο εμβληματικό κτίριο όπου έζησε η Κάλλας.
Σε ό,τι αφορά την πρόοδο του έργου και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε τον πολύτιμο ρόλο τού Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα.
Η δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση Κτιρίου Στέγασης Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas», προϋπολογισμού 6.869.600 ευρώ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ” με ποσοστό δημόσιας δαπάνης 100% και σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες.
Το κυρίως αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τις εξής κύριες εργασίες:
* Αποκατάσταση των προσόψεων του διατηρητέου κτιρίου και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων του εσωτερικού του.
* Ενίσχυση, και όπου απαιτείται, ανακατασκευή του εσωτερικού φέροντος οργανισμού, ο οποίος κρίνεται σε σαθρή και επικίνδυνη κατάσταση, λόγω βλαβών από το σεισμό και παλαιότερης πυρκαγιάς στους πρώτους ορόφους.
* Δημιουργία ενός κτιρίου, το οποίο να πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη χρήση.
* Πρόβλεψη για απρόσκοπτη χρήση όλων των χώρων από άτομα Μειωμένης Κινητικότητας, μέσω ειδικών μηχανισμών για άνοδο από την είσοδο στο υπερυψωμένο επίπεδο του ισογείου και στο ελαφρώς βυθισμένο υπόγειο και στη συνέχεια μέσω του ανελκυστήρα για τους υπόλοιπους ορόφους.
* Αντιμετώπιση όλων των απαιτήσεων της ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας
* Μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των τεχνικών του φυσικού φωτισμού, του αερισμού και του δροσισμού.
Η χωρική και λειτουργική προσέγγιση του κτιριολογικού προγράμματος λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις της Μουσικής Ακαδημίας.
Το κτίριο αμέσως μετά την αποκατάστασή του θα παραδοθεί στην ΑμΚΕ «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ MARIA CALLAS», ώστε να αποτελέσει τη στέγη της ομώνυμης Ακαδημίας.