ΑΘΗΝΑ
05:13
|
31.01.2023
Κρίσιμη για το μέλλον του αριστερού Καστίγιο η 7η Δεκεμβρίου. Το Κογκρέσο κάλεσε τον Πρόεδρο να απαντήσει στις κατηγορίες για συνταγματικές παραβιάσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Συνταγματική Επιτροπή του Περουβιανού Κογκρέσου ενέκρινε την Πέμπτη μια πρόταση που ξεκίνησε από βουλευτές της αντιπολίτευσης για την έναρξη διαδικασίας παραπομπής κατά του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, η τρίτη επίσημη προσπάθεια ανατροπής του αριστερού ηγέτη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι.

Με 73 ψήφους υπέρ, 32 κατά και έξι αποχές, το Κογκρέσο ενέκρινε τη διαδικασία και κάλεσε τον Καστίγιο να απαντήσει στις κατηγορίες για συνταγματικές παραβιάσεις στις 7 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα την Πέμπτη, μια αποστολή υψηλού επιπέδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) συνέστησε μια «πολιτική εκεχειρία» μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας του Περού, καθώς παρέδωσε την προκαταρκτική της έκθεση για μια επίσκεψη στη χώρα των Άνδεων στα τέλη Νοεμβρίου.

Για να εκδιωχθεί ο πρόεδρος, χρειάζονται οι ψήφοι των 87 από τα 130 μέλη του Κογκρέσου, έναν αριθμό που ελπίζουν να φτάσουν τα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης του Περού.

Πριν από την ψηφοφορία, η πρωθυπουργός Μπέτσι Τσάβες είπε ότι ο Καστίγιο θα πρέπει να υπηρετήσει τη θητεία του μέχρι το 2026 και η εκεχειρία και ο διάλογος που ζητά ο ΟΑΚ «είναι ζωτικής σημασίας όταν έχουμε κάπως τεταμένα πνεύματα μεταξύ των δύο πλευρών της κυβέρνησης».

Η ζωή της νοτιοαμερικανικής χώρας μαστίζεται από πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών και, συμπεριλαμβανομένου του Καστίγιο, είχε πέντε εν ενεργεία προέδρους από το 2016, λόγω παραπομπών και παραιτήσεων.

Ο Καστίγιο, κατηγορούμενος ότι χρησιμοποίησε την προεδρία προς όφελος του εαυτού του, της οικογένειάς του και των στενών του συμμάχων, αντιμετωπίζει επίσης συνταγματική καταγγελία από τον γενικό εισαγγελέα στο Κογκρέσο που σχετίζεται με έρευνες για διαφθορά.

Ο πρόεδρος λέει ότι η καταγγελία είναι μια απόπειρα «πραξικοπήματος» που ενορχηστρώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα και το Κογκρέσο.

Η πρόταση, που προωθείται από βουλευτές της αντιπολίτευσης, σκοπεύει να αλλάξει το Σύνταγμα έτσι ώστε το Κογκρέσο και η κυβέρνηση να συντομεύσουν τις θητείες τους, οι οποίες θα λήξουν το 2026.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναπάντητα ερωτήματα μετά τον εντοπισμό της σορού 15χρονου Κινέζου

Και στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, ο Ζελένσκι

Συντριβή Phantomََ: Ελπίζουν σε ένα θαύμα…

Στη Χάγη οι κόντρες Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα