ΑΘΗΝΑ
13:51
|
19.05.2024
Περίπου 10.000 στρατιώτες έχουν περικυκλώσει την πόλη Σογιαπάνγκο στο Ελ Σαλβαδόρ ως μέρος μιας μαζικής καταστολής των συμμοριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 10.000 στρατιώτες έχουν περικυκλώσει την πόλη Σογιαπάνγκο στο Ελ Σαλβαδόρ ως μέρος μιας μαζικής καταστολής των συμμοριών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, όπως μεταδίδει το BBC.

Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη έχουν αποκλειστεί και οι ειδικές δυνάμεις ερευνούν σπίτια για μέλη συμμοριών.

Οι αστυνομικοί σταματούν επίσης όλους όσους προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη και ελέγχουν τα έγγραφα ταυτότητας.

Η επιχείρηση είναι μέρος μιας μαζικής καταστολής συμμοριών μετά από μια έκρηξη βίας στις αρχές του έτους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 12 άτομα.

Το Σογιαπάνγκο είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Ελ Σαλβαδόρ και φιλοξενεί περισσότερους από 290.000 ανθρώπους. Η πόλη – η οποία βρίσκεται μόλις 13 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ – ήταν από καιρό γνωστή ως κόμβος δραστηριότητας συμμοριών.

«Από αυτή τη στιγμή, ο δήμος του Σογιαπάνγκο είναι πλήρως περικυκλωμένος», έγραψε ο πρόεδρος Μπουκέλε στο Twitter. «Ομάδες της αστυνομίας και του στρατού έχουν επιφορτιστεί να απομακρύνουν όλα τα μέλη των συμμοριών που βρίσκονται ακόμα εκεί ένα προς ένα».

Πρόσθεσε ότι οι απλοί άνθρωποι «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν» και είπε ότι η καταστολή ήταν μέρος «μιας επιχείρησης εναντίον εγκληματιών, όχι εναντίον έντιμων πολιτών».

Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση έδειχναν βαριά οπλισμένα στρατεύματα ντυμένα με πανοπλίες και όπλα έξω από την πόλη.

Μία κάτοικος, η Γκουανταλούπε Πέρεζ, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η επιδρομή ήταν μια ευπρόσδεκτη έκπληξη.

«Σε ψάχνουν και ζητούν τα έγγραφα ταυτότητάς σου για να επαληθεύσουν πού ζεις, αλλά δεν πειράζει – όλα είναι για την ασφάλειά μας», είπε η 53χρονη.

Από τότε που ο κ. Μπουκέλε ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα τέλη Μαρτίου, περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί από τις αρχές στη χώρα των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ομάδες για τα δικαιώματα επέκριναν τη βαριά φύση της καταστολής, λέγοντας ότι τα μέτρα, που επιτρέπουν στην αστυνομία να συλλαμβάνει υπόπτους χωρίς εντάλματα, έχουν οδηγήσει σε αυθαίρετες κρατήσεις.

Ωστόσο, οι σύμμαχοι του κ. Μπουκέλε λένε ότι η καταστολή είναι απαραίτητη μετά από ένα κύμα ανθρωποκτονιών που κορυφώθηκε με συμμορίες να κατηγορούνται για 62 δολοφονίες σε μια μέρα στις 26 Μαρτίου.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Αμερικής (UCA) διαπίστωσε ότι το 75,9 τοις εκατό των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ ενέκριναν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα