ΑΘΗΝΑ
00:06
|
25.03.2023
Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις των νόμων που αφορούν το σύστημα διακυβέρνησης των δήμων και των περιφερειών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις των νόμων που αφορούν το σύστημα διακυβέρνησης των δήμων και των περιφερειών και διεκδικεί «την άμεση αλλαγή του νομικού πλαισίου με την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στα συμβούλια (δημοτικά και περιφερειακά) και την κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων των τελευταίων ετών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25.

   Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «αναγνωρίζουμε πως η “Μητσοτάκης ΑΕ” θα συνεχίσει αναίσχυντα τις αυταρχικές μεθοδεύσεις της ενάντια στη δημοκρατία και την πολυφωνία στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς μέσα από την αντισυνταγματική μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις επιτροπές, επιδιώκει τη μετατροπή τους σε διακοσμητικά όργανα και τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια των δημάρχων “χειροκροτητών” της κυβέρνησης».

   «Το ΜέΡΑ25 θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σε αυτόν τον σφετερισμό του κράτους και της αυτοδιοίκησης από τη Νέα Δημοκρατία και ενάντια στον αποκλεισμό των αντιπολιτευτικών δυνάμεων και κυρίως όσων αγωνίζονται κατά των αντιλαϊκών πολιτικών του μνημονιακού πλαισίου. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ανατροπή του εγκληματικού εκλογικού νόμου και αυτών των πολιτικών, προτάσσοντας μία διαφορετική αυτοδιοίκηση–μία αυτοδιοίκηση δημόσια, ανοιχτή, πράσινη, δημοκρατική και ακηδεμόνευτη» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

   Ταυτόχρονα σημειώνει ότι «το “εφεύρημα” της “κυβερνησιμότητας” είναι τελικά αντισυνταγματική ανατροπή της λαϊκής βούλησης!».

Η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό συμβούλιο επιβεβαιώνει τη στάση και την κριτική του ΚΚΕ

«Η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητα ζωής, επιβεβαιώνει τη στάση και την κριτική του ΚΚΕ στους σχετικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει: «Συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση των νόμων (4623/2019 και 4625/2019) που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα της “κυβερνησιμότητας” των δήμων, το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, που τελικά στόχο έχουν την απρόσκοπτη υλοποίηση των αστικών σχεδιασμών κόντρα στις λαϊκές ανάγκες.

      Οι αποφάσεις από τις πλασματικές πλειοψηφίες των επιτροπών ενισχύουν περαιτέρω την αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων και λειτουργούν στο πλαίσιο των πολιτικών ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταποδοτικότητας και των προτεραιοτήτων των τεχνικών προγραμμάτων με τη λογική της επιλεξιμότητας, η οποία αποκλείει τα αναγκαία έργα (αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμικά, αντιπυρικά κλπ) και τις υποδομές προς όφελος του λαού.

      Οι ρυθμίσεις αυτές προστέθηκαν στο νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που προσέδωσαν στους δήμους τον χαρακτήρα του “τοπικού κράτους”, συνέχεια του κεντρικού, που εξειδικεύει και υλοποιεί τις αντιλαϊκές πολιτικές για την υλοποίηση των αστικών σχεδιασμών. Με αυτές τις ρυθμίσεις μετέβαλε τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος. Προέβλεψε ταυτόχρονα τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προς την οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία».

      «Αυτές είναι οι πολιτικές που ασκούν σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, που συγκροτούνται από τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους και τις Περιφέρειες αγωνίζονται ενάντια σε αυτό το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Μαζί με το εργατικό – λαϊκό κίνημα δίνουν τη μάχη για την οργάνωση του λαού, τη συμμετοχή του στους αγώνες, για την διεκδίκηση των δικών του αναγκών. Πρωτοστατούν ενάντια σε κάθε λαϊκό πρόβλημα και αποτελούν ουσιαστικά τη μόνη αντιπολίτευση στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια, αποκαλύπτοντας τις συνέπειες τέτοιων αποφάσεων και διεκδικώντας λύσεις υπέρ του λαού.

      Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες έχουν πικρή πείρα από την πολιτική των κυβερνήσεων, των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών. Τώρα χρειάζεται να συμπορευτούν με το ΚΚΕ παντού, στα σωματεία, σε κάθε φορέα λαϊκής πάλης, όπως και στις εκλογές για την Βουλή, τις Περιφέρειες και τους δήμους, για να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, για να δυναμώσει ο αγώνας για όλα όσα μας βασανίζουν, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμφωνία Καναδά-ΗΠΑ για την παράτυπη μετανάστευση

Να φύγουν από τον Πειραιά και να πάνε στη Σμύρνη οι Κινέζοι, λέει ο πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας

Βάναυση κατοχική βία σε 12χρονη Παλαιστίνια στην Ιερουσαλήμ

Κουτσούμπας: Στη Γαλλία βλέπεις την αστείρευτη δύναμη της εργατικής τάξης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα