ΑΘΗΝΑ
17:38
|
25.04.2024
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα δεν θα παραιτηθεί παρά το σκάνδαλο με τα χρήματα που έκλεψαν από τη φάρμα του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα δεν θα παραιτηθεί παρά το σκάνδαλο με τα χρήματα που έκλεψαν από τη φάρμα του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Η διαμάχη επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς ότι κρατούσε μεγάλα ποσά σε μετρητά στην γη του και στη συνέχεια συγκάλυψε την κλοπή τους.

Μια ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οφείλει να απαντήσει για την υπόθεση.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του κ. Ραμαφόσα δήλωσε ότι θα αγωνιστεί και αντί να παραιτηθεί θα επιδιώξει μια δεύτερη θητεία ως αρχηγός του κόμματός του για το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο.

«Ο πρόεδρος Ραμαφόσα δεν παραιτείται βάσει μιας εσφαλμένης έκθεσης, ούτε παραμερίζεται», είπε ο Βίνσεντ Μαγκβένια.

«Μπορεί να είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον και τη βιωσιμότητα της συνταγματικής μας δημοκρατίας, πολύ πέρα από την προεδρία του Ραμαφόζα, να αμφισβητηθεί μια τέτοια σαφώς εσφαλμένη έκθεση», πρόσθεσε.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Ιούνιο, όταν ένας πρώην αρχικατάσκοπος της Νότιας Αφρικής, ο Άρθουρ Φρέιζερ, υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι έκρυψε μια κλοπή 4 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά από τη φάρμα παιχνιδιών Phala Phala το 2020.

Ο κ. Ραμαφόσα παραδέχτηκε ότι είχαν κλαπεί χρήματα, αλλά είπε ότι ήταν 580.000 δολάρια και όχι 4 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος είπε ότι τα 580.000 δολάρια προήλθαν από την πώληση βουβάλων, αλλά η επιτροπή, με επικεφαλής έναν πρώην δικαστή, είπε ότι είχε «ουσιαστικές αμφιβολίες» για το εάν πραγματοποιήθηκε πώληση.

Τα πορίσματα της επιτροπής έχουν παραδοθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο πρόκειται να τα εξετάσει και να αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει ή όχι διαδικασία παραπομπής κατά του προέδρου.

Ο κ. Ραμαφόσα δέχεται επίσης πιέσεις από την αντιπολίτευση, καθώς και από αντιπάλους του κυβερνώντος ANC, να παραιτηθεί.

Αναμένεται να συναντηθεί με τα ανώτατα ηγετικά όργανα του ANC την Κυριακή και τη Δευτέρα, αφού δεν παρέστη σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Το σκάνδαλο είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τον κ. Ραμαφόσα, επειδή ανήλθε στην εξουσία δεσμευόμενος να ξεκαθαρίσει τη διαφθορά που είχε κυριεύσει τη χώρα υπό τον προκάτοχό του, Τζέικομπ Ζούμα.

Το ANC παραμένει βαθιά διχασμένο μεταξύ των υποστηρικτών του κ. Ζούμα και εκείνων που υποστηρίζουν τον κ. Ραμαφόσα.

Ο κ. Ραμαφόσα θα αμφισβητηθεί για την ηγεσία του ANC από τον πρώην υπουργό υγείας του Ζγουέλι Μκίζε, ο οποίος επίσης έχει κατηγορηθεί για διαφθορά. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα