Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άλλοτε συμβασιούχος της NSA που αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπείας των επικοινωνιών από την υπηρεσία αυτή εντός και εκτός ΗΠΑ, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα, για την οποία δέχθηκε επικρίσεις από αρκετούς.
«Βρίσκομαι στη Ρωσία επειδή ο Λευκός Οίκος ακύρωσε εσκεμμένα το διαβατήριό μου, για να με μετατρέψει σε αιχμάλωτο εδώ», ανέφερε ο κ. Σνόουντεν μέσω Twitter, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ είχαν «αναγκάσει να προσγειωθεί εσπευσμένα το διπλωματικό αεροσκάφος του προέδρου της Βολιβίας, για να με εμποδίσουν να φύγω από τη χώρα, και συνεχίζουν να εμποδίζουν την ελευθερία κίνησής μου μέχρι και σήμερα».
Το περιστατικό που έθιξε ο 39χρονος άλλοτε συνεργάτης της National Security Agency ανάγεται στο 2013, όταν το αεροπλάνο του τότε προέδρου της Βολιβίας, του Έβο Μοράλες, υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στην Αυστρία, καθώς του στερήθηκε το δικαίωμα της υπέρπτησης από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το αεροσκάφος είχε μόλις αναχωρήσει από τη Ρωσία και είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως είχε επιβιβάσει τον κ. Σνόουντεν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αποφάσισε να δώσει στον Έντουαρντ Σνόουντεν τη ρωσική υπηκοότητα τον Σεπτέμβριο. Ο ενδιαφερόμενος παρέλαβε το διαβατήριό του αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, τον Ανατόλι Κουτσέρενα.
Ο κ. Σνόουντεν καταζητείται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία και κλοπή διαβαθμισμένου υλικού, καθώς το 2013 έδωσε σε δημοσιογράφους αποδείξεις για το εύρος των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της NSA και της βρετανικής ομόλογης υπηρεσίας GCHQ.
Έχει εξηγήσει επανειλημμένα πως ζήτησε άσυλο στη Ρωσία αναγκαστικά, αφού απειλείται με απέλαση στις ΗΠΑ εάν πάει σε πολλές άλλες χώρες.
Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Νεντ Πράις υποστήριξε δηκτικά ότι ο κ. Σνόουντεν έχει δείξει εδώ και πολύ καιρό «πίστη στη Ρωσία» και η χορήγηση της υπηκοότητας το επιβεβαιώνει.
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα πως δεν συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές. Η απόφασή του να ζητήσει την υπηκοότητα της Ρωσίας ακολούθησε τη γέννηση του γιου του στη χώρα. Το παιδί, που γεννήθηκε το 2020, απέκτησε αυτόματα ρωσική υπηκοότητα.