ΑΘΗΝΑ
06:04
|
31.01.2023
Ο πληθυσμός της Ιταλίας έχει πέσει κάτω από τα 59 εκατομμύρια και η χώρα γερνάει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τους ομοτίμους της στην EE.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πληθυσμός της Ιταλίας έχει πέσει κάτω από τα 59 εκατομμύρια και η χώρα γερνάει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τους ομοτίμους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εθνική στατιστική υπηρεσία Istat.

Η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού είναι μια σημαντική ανησυχία για μια στάσιμη οικονομία όπως η Ιταλία, καθώς συνδέεται μεταξύ άλλων με την πτώση της παραγωγικότητας, τη λιγότερη καινοτομία και τους υψηλότερους λογαριασμούς πρόνοιας.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία, ο πληθυσμός (μόνιμος) μειώθηκε στα 58,983 εκατομμύρια», δήλωσε ο πρόεδρος της Istat Τζιανκάρλο Μπλαντζιάρντο σε κοινοβουλευτική ακρόαση στη Ρώμη.

Ο Μπλαντζιάρντο, ένας διάσημος ειδικός στη δημογραφία, είπε ότι ο εθνικός πληθυσμός συρρικνώνεται σταθερά από το 2014, με σωρευτική απώλεια από τότε σε περισσότερους από 1,36 εκατομμύρια κατοίκους.

«Οι δημογραφικές προοπτικές της χώρας μας χαρακτηρίζονται από σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής και από εξίσου αισθητή πτώση του ποσοστού γεννήσεων, με αποτέλεσμα την πολύ ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.

Τον Σεπτέμβριο, η Istat προέβλεψε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο των κατοίκων της, με τον πληθυσμό να αναμένεται να μειωθεί, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, από 59,2 εκατομμύρια το 2021 σε 54,2 εκατομμύρια το 2050 και 47,7 εκατομμύρια το 2070.

Η αντιστροφή αυτής της τάσης και η υποστήριξη των οικογενειών είναι μια δηλωμένη προτεραιότητα για τη νέα δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giorgia Meloni. Στον προϋπολογισμό του 2023, πρότεινε μείωση των φόρων επί των πωλήσεων σε προϊόντα βρεφικής φροντίδας και αύξηση των επιδομάτων παιδιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ποιος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision

Και στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, ο Ζελένσκι

Συντριβή Phantomََ: Ελπίζουν σε ένα θαύμα…

11.000 αστυνομικούς θα παρατάξει αύριο εναντίον των διαδηλωτών ο Μακρόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα