Μια μεγάλη εικόνα ενός αγέννητου μωρού τοποθετήθηκε έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Μάλτας την Κυριακή, καθώς οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδια τροποποίησης των αυστηρών νόμων κατά των αμβλώσεων της χώρας.
Η διαμαρτυρία, η μεγαλύτερη εδώ και χρόνια, προσέλκυσε αρκετές χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου καθολικού επισκόπου της Μάλτας και του αρχηγού της συντηρητικής αντιπολίτευσης, αλλά ηγήθηκε της πρώην κεντροαριστερής προέδρου, Μαρί Λουίζ Κολέιρο Πρέκα.
«Είμαστε εδώ για να είμαστε η φωνή του αγέννητου παιδιού», είπε η 19χρονη φοιτήτρια Μαρία Φορμόζα, μία από τις ομιλητές στη συγκέντρωση. «Μέσα από την άμβλωση χάνεται πάντα η ζωή».
Μερικοί από τους παρευρισκόμενους έφεραν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Κρατήστε τις αμβλώσεις μακριά από τη Μάλτα» και «Προστατέψτε τα παιδιά μας». Επίσης φώναζαν «Όχι στην έκτρωση, ναι στη ζωή».
Παραδοσιακά, η Καθολική Μάλτα είναι το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει τις αμβλώσεις σε κάθε περίπτωση, ακόμη και όταν η ζωή ή η υγεία μιας γυναίκας τίθεται σε κίνδυνο λόγω της εγκυμοσύνης της.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Κρις Φερν παρουσίασε μια τροπολογία στο κοινοβούλιο που θα έκανε τους γιατρούς να μην κινδυνεύουν πλέον με φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών, εάν η παρέμβασή τους για να βοηθήσουν γυναίκες με σοβαρά προβλήματα υγείας προκαλέσει το τέλος μιας εγκυμοσύνης.
Μέχρι σήμερα, κανένας γιατρός δεν έχει διωχθεί για τέτοιες κατηγορίες.
Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, η πανίσχυρη Καθολική Εκκλησία και ορισμένες ΜΚΟ έχουν περιγράψει την τροπολογία ως μη αναγκαία και ότι ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των αμβλώσεων, έναν ισχυρισμό που απορρίφθηκε από το κυβερνών κεντροαριστερό Εργατικό κόμμα.
Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Άμπελα κατέχει μια άνετη πλειοψηφία και δεν έχει εμφανιστεί καμία διαφωνία στις τάξεις της, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πλειοψηφία κατά των αμβλώσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων.
Κανείς από την κυβέρνηση δεν έκανε κανένα σχόλιο ως απάντηση στη διαμαρτυρία της Κυριακής.
Η κίνηση για αλλαγή των κανόνων για τις αμβλώσεις έρχεται αφότου μια αμερικανίδα τουρίστας, η Αντρέα Προυντέντε ήρθε αντιμέτωπη με την απόρριψη του αιτήματός της να διακόψει μια μη βιώσιμη εγκυμοσύνη τον Ιούνιου, όταν άρχισε να αιμορραγεί.
Οι γιατροί της είπαν ότι η ζωή της ήταν σε κίνδυνο και τελικά μεταφέρθηκε στην Ισπανία όπου έκανε έκτρωση. Αργότερα μήνυσε την κυβέρνηση της Μάλτας, καλώντας τα δικαστήρια να δηλώσουν ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων σε κάθε περίπτωση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η υπόθεση δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.