ΑΘΗΝΑ
12:57
|
19.04.2024
Πάνω από 650 επιστήμονες παροτρύνουν τους παγκόσμιους ηγέτες να σταματήσουν να καίνε δέντρα για να παράγουν ενέργεια, καταστρέφοντας πολύτιμους οικοτόπους για την άγρια ζωή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 650 επιστήμονες παροτρύνουν τους παγκόσμιους ηγέτες να σταματήσουν να καίνε δέντρα για να παράγουν ενέργεια, μια δράση που καταστρέφει πολύτιμους οικοτόπους για την άγρια ζωή.

Με αφορμή τη COP15, τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, λένε ότι οι χώρες πρέπει επειγόντως να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη δασική βιοενέργεια για τη δημιουργία θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς υπονομεύει τους διεθνείς στόχους για το κλίμα και τη φύση.

Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Η βιοενέργεια έχει «κακώς θεωρηθεί «ουδέτερη από άνθρακα» και πολλές χώρες βασίζονται ολοένα και περισσότερο στη δασική βιομάζα για να επιτύχουν καθαρούς μηδενικούς στόχους, σύμφωνα με την επιστολή, που απευθύνεται στους παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο Ρίσι Σούνακ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Το καλύτερο για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα είναι να αφήσουμε τα δάση όρθια – και η ενέργεια από βιομάζα κάνει το αντίθετο», αναφέρει η επιστολή.

Η επιστολή αναφέρει, επίσης, ότι εάν οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφωνήσουν να προστατεύσουν το 30% της ξηράς και της θάλασσας έως το 2030 στη συνάντηση COP15 στο Μόντρεαλ, πρέπει επίσης να δεσμευτούν ότι θα τερματίσουν την εξάρτηση της ενέργειας από βιομάζα. Οι δεσμεύσεις που έγιναν στο COP15 και σε συνέδρια για το κλίμα θα μπορούσαν να υπονομευθούν εάν αυτή η πρακτική συνεχιστεί, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Αλεξάντρ Αντονέλι, επικεφαλής συγγραφέας της επιστολής και διευθυντής επιστημονικών μελετών στο βοτανικό κήπο, Kew Gardens, δήλωσε: «Η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας είναι μια μεγάλη κοινωνική πρόκληση, αλλά η απάντηση δεν είναι να κάψουμε τα πολύτιμα δάση μας. Το να αποκαλούμε αυτή την πράξη «πράσινη ενέργεια» είναι παραπλανητικό και κινδυνεύει να επιταχύνει την παγκόσμια κρίση βιοποικιλότητας».

Μέχρι το 2030, η βιοενέργεια αναμένεται να αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της ενέργειας «χαμηλών εκπομπών άνθρακα», σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας pellets ξύλου για βιομάζα και το 2019 περισσότεροι από 5 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι από αυτά εισήχθησαν από τις ΗΠΑ. Η καύση βιομάζας αποτελεί σημαντικό μέρος της καθαρής στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει επιδοτηθεί κατά 5,6 δισεκατομμύρια λίρες την τελευταία δεκαετία.

Η κοπή δέντρων για βιοενέργεια έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση άνθρακα που διαφορετικά θα είχε εγκλωβιστεί σε δάση πλούσια σε άνθρακα. Αυτό αυξάνει τις εκπομπές και δημιουργεί «χρέος άνθρακα», το οποίο εξοφλείται μόνο δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες αργότερα, εάν τα δέντρα αναγεννηθούν, λένε οι επιστήμονες.

Η καύση ξύλου για ηλεκτρική ενέργεια είναι επίσης αναποτελεσματική, απελευθερώνοντας συγκριτικά περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα από το αέριο ή τον άνθρακα. Χρησιμοποιείται πρόσθετη ενέργεια για τη συγκομιδή και τη μεταφορά του ξύλου. Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τις κλιματικές επιπτώσεις της βιοενέργειας, αλλά τώρα ανακαλύπτουν επίσης ότι έχει τρομερούς κινδύνους και για τη φύση, με πολλές περιπτώσεις προστατευόμενων δασών να επηρεάζονται.

Ο Καναδάς, η Εσθονία και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές ξύλου για βιομάζα. Ο καθηγητής Γουίλιαμ Μιούμο, επίσης εκ των συγγραφέων της επιστολής από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, δήλωσε: «Τα δάση μας είναι τα μέρη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, παρέχοντας ενδιαίτημα για αμέτρητα είδη. Επίσης απορροφούν σχεδόν το 30% όλων των παγκόσμιων εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων.

«Η εκκαθάριση για δασική βιοενέργεια υποβαθμίζει τα νοτιοανατολικά παράκτια δάση των ΗΠΑ, ένα παγκόσμιο hotspot βιοποικιλότητας, τις χώρες της Βαλτικής στην Ευρώπη, τα βόρεια δάση στον Καναδά και την παράνομη κοπή προστατευόμενων δασικών οικοσυστημάτων στα Καρπάθια της Ανατολικής Ευρώπης. Όλα αυτά φιλοξενούν αναντικατάστατα σπάνια φυτικά είδη, θηλαστικά και αποδημητικά και οικιστικά πουλιά».

Σπάνια είδη όπως η τσούχτρα, το καριμπού του βόρειου δάσους και ο μαύρος πελαργός είναι μεταξύ εκείνων που μειώνονται ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης των δασών.

Η Έλι Πέπερ, από το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων (NRDC) και το Cut Carbon Not Forests Coalition (CCNF), δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία βιοενέργειας έχουν το ένα χέρι σε ένα τσεκούρι που αποδεκατίζει τα δάση του κόσμου. Η συνέχιση της τοποθέτησης μιας ψεύτικης ανανεώσιμης ενέργειας όπως η ενέργεια από βιομάζα στην καρδιά των καθαρών μηδενικών σχεδίων τους θα υπονομεύσει κάθε παγκόσμια συμφωνία που υπόσχεται να σώσει τη φύση έως το 2030.

«Η άγρια ζωή του κόσμου έχει ήδη εξαφανιστεί και η βιομηχανία βιοενέργειας συμβάλλει στην επιτάχυνσή της καταστρέφοντας πολύτιμα δασικά ενδιαιτήματα», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς για τις Eυρωεκλογές

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα