ΑΘΗΝΑ
11:46
|
19.04.2024
Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον, οι υπαίτιοι για το σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ, αναδημοσίευση από τον ιστότοπο simerini.sigmalive.com

«Οδηγοί τυφλοί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες». Η φράση αυτή ειπώθηκε από τον Χριστό για τους Φαρισαίους, που με την υποκρισία τους καταπιάνονται να στραγγίσουν ένα κουνούπι, αλλά καταπίνουν στο μεταξύ ολόκληρη καμήλα.

Λέγεται με το ίδιο νόημα, για όσους δείχνουν προσοχή και ευσυνειδησία στα μικρά και ασήμαντα και αδιαφορούν για μεγάλα και σπουδαία.

Μιας και αναφερόμαστε στα χριστιανικά διδάγματα, ο θάνατος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ άνοιξε την αυλαία για τα σενάρια διαδοχής του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Βέβαια εδώ και καιρό οι ιεράρχες, κληρικοί και κοσμικοί, αδιάλειπτα δρούσαν παρασκηνιακά για σύναψη συμμαχιών των εκλεκτών τους, οι οποίοι διαγκωνίζονται για τη θέση. Αυτό βέβαια είναι θεμιτό.

Το αθέμιτο και ύποπτο είναι γιατί οι Αμερικανοί να έχουν τέτοια πρεμούρα ποιος θα εκλεγεί στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Μάλιστα επέδειξαν τέτοια κινητικότητα μεσούσης της έντονης προεκλογικής καμπάνιας και της εκλογικής διαδικασίας για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που καταδεικνύει πως τα κίνητρά τους δεν είναι και τόσο αθώα.

Η απάντηση βρίσκεται μέσα στις γραμμές ενός δημοσιεύματος της εφ. «Ο Φιλελεύθερος» της περασμένης Τετάρτης, για τους λόγους που ώθησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να παρευρεθεί στην κηδεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και να αναχωρήσει αυθημερόν για την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον «Φ»: «Με παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών κατέστη δυνατόν, να ταξιδέψει τόσο ‘‘απλά’’ στην Κύπρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και να μπορεί να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη χωρίς οποιεσδήποτε περιττές διαδικασίες». Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα:

«Ο Πατριάρχης θα αφιχθεί στην Κύπρο με ιδιωτικό αεροπλάνο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αμερικανικών συμφερόντων και θα διατεθεί αποκλειστικά για τη μεταφορά του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη αυθημερόν. Πληροφορίες του «Φ» επιμένουν ότι, μπορεί μεν ο Παναγιότατος να κατέρχεται στην Κύπρο επειδή σέβεται και τιμά τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία της Κύπρου, αλλά η κάθοδός του δεν είναι άσχετη και με τη διαδοχή στον Θρόνο.

»…Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε να αντιμετωπίσει τις ‘‘επεκτατικές διαθέσεις’’ της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διαδραμάτισε σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο και μάλιστα με κόστος, υπό την έννοια ότι δέχτηκε την αμφισβήτηση από μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία από το 2020 μέχρι τον θάνατό του δεν συλλειτούργησαν μαζί του».

Άρα, λοιπόν, ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εμπλοκή των ΗΠΑ συνεχίζεται και σ’ ένα εκκλησιαστικό ζήτημα για την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και την οξεία αντιπαράθεση που ξέσπασε πριν από μερικά χρόνια με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας.

Να υπενθυμίσουμε πως η διαμάχη ξεκίνησε όταν ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτερ Ποροσένκο, έστειλε σχετικό αίτημα στον Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’. Στις 9 Απριλίου του 2018 ο Πρόεδρος Ποροσένκο επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και έλαβε θετική αξιολόγηση στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Το Ουκρανικό Κοινοβούλιο, με τη σειρά του, στις 19 Απριλίου θέσπισε την απόφαση για το αίτημα σχετικά με την ίδρυση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Η αρχή της διαμάχης τοποθετείται επίσημα στην ημερομηνία την οποία ο Βαρθολομαίος παρέδωσε τον λεγόμενο τόμο Αυτοκεφαλίας στον μητροπολίτη Επιφάνιο, δημιουργώντας μια νέα Εκκλησία στην Ουκρανία. Τότε η γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας απέκτησε νέα διάσταση. Τη θρησκευτική. Οι Ρώσοι κατηγόρησαν ευθέως τους Αμερικανούς ότι υποκινούν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ οι Αμερικανοί επιτίθενται στη Μόσχα για προσπάθεια οικειοποίησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η διαμάχη των ορθόδοξων πιστών στην Ουκρανία αφού πλέον υπάρχουν δύο Εκκλησίες. Από τη μία πλευρά η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας από το 1990 και από την άλλη η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, που δημιουργήθηκε το 2019 από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Έτσι το σχίσμα στην Ορθοδοξία επικυρώθηκε με την τότε επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο, προκαλώντας αντιδράσεις. Το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η κεφαλή της Ορθοδοξίας να συντάσσεται με μια μερίδα πιστών και να αφήνει εκτός κάποιους άλλους δεν απαντήθηκε από αυτούς που υποκίνησαν και προκάλεσαν την κρίση. Να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε αντιμέτωπος με τέτοιες μαχητικές αντιδράσεις Ουκρανών, που οι τότε κυβερνώντες τον φυγάδευσαν από την πίσω πόρτα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης επέδωσε τον τόμο της Αυτοκεφαλίας σε μια νέα εκκλησιαστική δομή μονομερώς, χωρίς αυτή η δομή να αναγνωρίζεται από την πλειονότητα των υπόλοιπων Πατριαρχείων.

Εκ του αποτελέσματος οι μισοί Ορθόδοξοι πιστοί έχουν διακόψει την κοινωνία με τους άλλους μισούς, ενώ υπάρχουν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των πιστών στο ουκρανικό έδαφος.

Το επιχείρημα ήταν ότι η Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος πρέπει να έχει Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Όμως, την ίδια στιγμή, μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας ανακινήθηκε πρόσφατα, παρά το ότι πέρασαν κάποιες δεκαετίες από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα ελληνόφωνα πατριαρχεία έχουν αναγνωρίσει αυτήν την απόφαση Αυτοκεφαλίας, λόγω σύνδεσης με συγκεκριμένα κέντρα διεθνούς πολιτικής. Δηλαδή, υποτάχθηκαν στις υποδείξεις των ΗΠΑ.

Το θέμα της ουκρανικής Αυτοκεφαλίας αναμοχλεύτηκε από γεωπολιτικά ζητήματα και την πρόθεση των ΗΠΑ να περικυκλώσουν τη Ρωσία.

Μόνη λύση για να ξεπεραστεί η κρίση αποτελεί ο διάλογος μεταξύ των Εκκλησιών. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα 30 χρόνια πατριαρχίας του όχι μόνο δεν κατάφερε να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που είναι κλειστή εδώ και 50 χρόνια, αλλά απώλεσε την Αγιά Σοφιά και διαίρεσε την Ορθοδοξία.

Αν και στις διακηρύξεις τους οι ιεράρχες υπογραμμίζουν ότι η Ορθοδοξία πρέπει να διαδραματίζει ενωτικό και όχι διασπαστικό ρόλο, εντούτοις σήμερα βρίσκεται στη δίνη ενός πολέμου που ξεκίνησε με την υποκίνηση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των περισσότερων μη ορθόδοξων εθνών στην Ε.Ε. να περικυκλώσουν και να υποτάξουν την Ρωσία, την οποία ο λαός της Κύπρου αντιμετωπίζει με θετικά αισθήματα λόγω της διαχρονικής στάσης της υπέρ μιας δίκαιης λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η Κύπρος για 50 σχεδόν χρόνια έχει την Τουρκία να κατέχει το 37% των κυπριακών εδαφών και να απειλεί την ύπαρξή μας και δεν είδαμε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να ασκεί την επιρροή του στους Αμερικανούς για το Κυπριακό. Όπως δεν είδαμε και τους Αμερικανούςνα ασκούν πιέσεις προς την Τουρκία για μια λύση που να μην μετατρέπει τους Κύπριους σε όμηρους του τουρκικού επεκτατισμού.

Αντίθετα, τους βλέπουμε να ρίχνουν το βάρος τους για την εκλογή ενός Αρχιεπισκόπου της δικής τους κοπής, που να μην τρέφει φιλικά αισθήματα προς την Εκκλησία της Ρωσίας. Και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να φθάνει στην Κύπρο όχι για να ενώσει το ποίμνιο, αλλά να διευρύνει και να διαιωνίσει τον διχασμό προς όφελος των Αμερικανών.

Τα τύμπανα του πολέμου και μεγάλα ψέματα

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή, με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, γινόμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης προπαγάνδας, την οποία προωθούν οι Αμερικανοί σε όλα τα επίπεδα.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου κάπου στη Βαλτική Θάλασσα εκρήγνυται με θεαματικό τρόπο, χιλιόμετρα σωλήνων γεμίζουν θαλασσινό νερό και η ήδη ευαίσθητη ενεργειακή κάλυψη της Ευρώπης δέχεται ένα ακόμη χτύπημα. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της ενέργειας. Οι αρχικές εύκολες κατηγορίες στον Τύπο των Δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι για κάποιον μυστηριώδη λόγο η ρωσική πλευρά κατέστρεψε ένα δικό της πρότζεκτ δισεκατομμυρίων έδωσαν τη θέση τους σε μιαν ενδιαφέρουσα σιωπή. Μόνο η Ρωσία ταυτοποίησε τον ένοχο για τη δολιοφθορά, κατονομάζοντας έναν πρώην βετεράνο στρατιωτικό της Βρετανικής Μ16.

Τα Δυτικά Μ.Μ.Ε. βέβαια προσπάθησαν να βάλουν στη σίγαση όσους κατάγγελλαν την τρομοκρατική επίθεση τόσο στους αγωγούς όσο και στη γέφυρα της Κριμαίας. Πλήρης συσκότιση επίσης ότι πίσω από τον βρετανικό δάκτυλο βρίσκεται ο γνωστός παγκόσμιος υποδαυλιστής πολέμων και συγκρούσεων, οι ΗΠΑ.

Το Κυπριακό είναι το μείζον και όχι η εκλογή Αρχιεπισκόπου

Τον κυπριακό λαό τον ενδιαφέρει η απελευθέρωσητης πατρίδας του από τους Τούρκους εισβολείς και όχι ποιος θα διαδεχθεί τον μακαριστό Χρυσόστομο Β΄. Τον ενδιαφέρει επίσης η επιβίωσή του και όχι να είναι οι ΗΠΑ οι κυρίαρχοι του πλανήτη. Την ώρα που οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή ακρίβεια και πληθωρισμό που εξανεμίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων, η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της (της Κύπρου περιλαμβανομένης) εγκρίνουν κονδύλια ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για να συντηρηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και να ηττηθεί κατά κράτος η Ρωσία.

Αυτό όμως φαίνεται δεν θα το πετύχουν, παρά τα σχίσματα και τους διχασμούς που δημιουργούν με τις ευλογίες αρχιερέων εν ονόματι μιας παραδοξολογίας που πόρρω απέχει από τις διδαχές του Χριστιανισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς θεσμοί όπως το Διεθνές Δικαστήριο που εξετάζει προσφυγή κατά του Ισραήλ, απέδειξαν πως βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και ανικανότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα