ΑΘΗΝΑ
09:27
|
16.11.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκκα Χααβίστο επέμεινε ότι η χώρα δεν είχε ζητήσει από το ΝΑΤΟ να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε νομοσχέδιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ προς έγκριση στο κοινοβούλιο. Καθώς το Ελσίνκι έκανε ένα ακόμη βήμα για να γίνει πλήρες μέλος ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Πέκκα Χααβίστο επέμεινε ότι η χώρα δεν είχε ζητήσει από το ΝΑΤΟ να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

Σχολιάζοντας την κίνηση της κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου, ο Χααβίστο την περιέγραψε ως «ιστορική στιγμή». «Υποθέτω ότι όλοι έτρεμαν λίγο μέσα τους», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα.

Η πρόταση ζητά από τους νομοθέτες να εγκρίνουν, μεταξύ άλλων, τη Βορειοατλαντική Συνθήκη, η οποία λειτουργεί ως νομικό πλαίσιο για το ΝΑΤΟ. Περιγράφει επίσης τις βασικές συνέπειες της ένταξης για τη Φινλανδία, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής δέσμευσής της να υλοποιήσει το άρθρο 5, τη ρήτρα που ορίζει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Η πρωτοβουλία αναφέρει επίσης ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ «δεν θα αποτελούσε πρόβλημα για την κυριαρχία και τη συμμετοχή της Φινλανδίας στη διεθνή συνεργασία», προσθέτοντας ότι «δεν θα συνιστούσε σημαντική μεταφορά αρμοδιοτήτων σε διεθνή οργανισμό».

Η Φινλανδία μπορεί να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ μόνο αφού και τα 30 μέλη του οργανισμού επικυρώσουν την υποψηφιότητά της, με την απόφαση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας για το θέμα να εκκρεμεί ακόμη. Ωστόσο, το κοινοβούλιο εξακολουθεί να έχει τη νομική εξουσία να επεξεργαστεί την πρόταση της κυβέρνησης.

Ο Χααβίστο σχολίασε επίσης την πιθανή ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ στο φινλανδικό έδαφος. Ο υπουργός σημείωσε ότι τα ατομικά όπλα βρίσκονται «υπό αυστηρό έλεγχο» της Ουάσιγκτον. «Δεν γνωρίζουμε αν έχει το παραμικρό συμφέρον να τα διαδώσει αλλού εκτός από τις υπάρχουσες βάσεις», είπε ο αξιωματούχος.

«Δεν τα ζητάμε και κανείς δεν μας τα προσφέρει», τόνισε.

Η δήλωσή του έρχεται αφότου τον περασμένο μήνα ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, είπε ότι η Φινλανδία ορίζει περιορισμούς για τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και δεν σκοπεύει να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, εάν γίνει μέρος της συμμαχίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν χρειάζεται την αρχιτεκτονική ασφάλειας που προσπαθούν να οικοδομήσουν οι δυτικές χώρες χωρίς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Σημείωσε επίσης ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια «υποτάσσεται πλήρως στις ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι αντί να εργάζεται για τη συλλογική ασφάλεια στην Ευρώπη, η Δύση «σκάβει διαχωριστικές γραμμές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραιτήθηκε διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Μία λογική λύση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Παράγοντας επιρροής στη Μέση Ανατολή ο Τζάρεντ Κούσνερ, λέει το CNN

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα