ΑΘΗΝΑ
14:17
|
25.04.2024
Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε αν εμμείνει προς το παρόν στην απόφαση του Οκτωβρίου, ενώ η Ρωσία εξετάζει αντίμετρα στις κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, ο ΟΠΕΚ+ δείχνει πως θα εξακολουθήσει να κρατά προς το παρόν την παραγωγή σε χαμηλότερα επίπεδα

Αναλυτές λένε ότι ο οργανισμός θέτει εν αναμονή τα σχέδια παραγωγής του, προκειμένου να αξιολογήσει πρώτα τον αντίκτυπο των τελευταίων δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ρωσία, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν θα πουλήσει το πετρέλαιο της κάτω από το πλαφόν, δήλωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να απαντήσει.

«Ετοιμάζεται μια απόφαση [για αντίποινα]… Ένα πράγμα είναι σαφές – δεν θα αναγνωρίσουμε ανώτατα όρια τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ως απάντηση στο εμπάργκο και το ανώτατο όριο τιμών. Αυτό θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στον παγκόσμιο εφοδιασμό και στα σχέδια παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το εργαλείο δεν είναι αποτελεσματικό, παρεμβαίνει κατάφωρα στα όργανα της αγοράς, αντίθετα με όλους τους κανόνες, όπως εκείνους του ΠΟΕ, για παράδειγμα. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε πλαφόν. Τώρα εργαζόμαστε πάνω σε μηχανισμούς που θα εμποδίσουν τη χρήση του πλαφόν», δήλωσε την Κυριακή ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα πουλάει το πετρέλαιο της μόνο σε χώρες «που συνεργάζονται μαζί μας με τους όρους της αγοράς», ακόμη και αν αυτό σημαίνει μείωση της παραγωγής.

Πιθανές διακοπές του εφοδιασμού θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών. Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν νωρίς σήμερα, με το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent να κερδίζει περισσότερο από 2,6% περίπου στις 13:00 GMT και να διαπραγματεύεται πάνω από 87,80 δολάρια το βαρέλι.

Η αβεβαιότητα για την κινεζική ζήτηση έχει επίσης επηρεάσει την απόφαση του ΟΠΕΚ, λένε οι ειδικοί, καθώς ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο έχει μπει σε νέο κύκλο πολιτικών περιορισμού για τον Covid-19, των οποίων όμως το εύρος δεν είναι ακόμα σαφές.

Ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, μίλησε για τη στάση του ΟΠΕΚ, αλλά ξεκαθάρισε ότι άλλες είναι οι τιμές στο αργό πετρέλαιο και άλλες στο διυλισμένο. «Ο ΟΠΕΚ δεν θέλει να πέσει η τιμή του βαρελιού κάτω από τα 80 – 85 δολάρια το βαρέλι», τόνισε. «Είναι άλλο το αργό πετρέλαιο και άλλο το διυλισμένο. Η τιμή του διυλισμένου πετρελαίου είναι χρηματιστηριακό προϊόν και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες», συμπλήρωσε.

Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιουνίου 2023. Ωστόσο, ο οργανισμός σημείωσε ότι ενδέχεται να συνεδριάσει ξανά στο ενδιάμεσο και «να λάβει άμεσα πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των εξελίξεων της αγοράς» εάν χρειαστεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα