Χρειάστηκε να περάσουν αιώνες από τα οικτρά εγκλήματα της ολλανδικής αποικιοκρατίας ώσπου να διατάξει ο Ολλανδός βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος (Willem-Alexander) τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τον ρόλο της βασιλικής οικογένειας στο αποικιακό παρελθόν της χώρας σε χώρες της Καραϊβικής, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.
Την έρευνα που θα φθάσει ως το τέλος του 16ου αιώνα έχουν κληθεί να αναλάβουν τρεις Ολλανδοί ιστορικοί και ένας εμπειρογνώμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την ελπίδα πως θα καταφέρουν να την ολοκληρώσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
«Η βαθιά γνώση του παρελθόντος είναι απαραίτητη για την κατανόηση των ιστορικών γεγονότων και εξελίξεων, καθώς και για να διαπιστώσουμε τον αντίκτυπο που είχαν σε κάθε κοινότητα, όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα και ειλικρινά» αναφέρει ο βασιλιάς της Ολλανδίας σε ανακοίνωσή του.
Τις επόμενες ημέρες η ολλανδική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει συγγνώμη για τον ρόλο της στο δουλεμπόριο κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.
Παράλληλα σκοπεύει να ξεπλύνει το βρώμικο αποικιακό παρελθόν διαθέτοντας περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για μια εκστρατεία «ευαισθητοποίησης» σχετικά με τον ρόλο της Ολλανδίας στην εξάπλωση του δουλεμπορίου. Σχεδιάζει επίσης να χρηματοδοτήσει με 27 εκατ. ευρώ την ανέγερση μουσείου αφιερωμένου στη δουλεία την περίοδο της ολλανδικής αποικιοκρατίας.
Πέρυσι, μια συμβουλευτική επιτροπή ανέφερε σε έκθεσή της προς την κυβέρνηση ότι ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί πως το διατλαντικό δουλεμπόριο από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα ισοδυναμούσε με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, στο οποίο η Ολλανδία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την κατάργηση της δουλείας, οργανώσεις στο Σουρινάμ απευθύνουν εκκλήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων στους απογόνους σκλάβων.
Η Ολλανδική Εταιρεία Δυτικών Ινδιών (Dutch West India Company) διαχειριζόταν πλοία που μετέφεραν περίπου 600.000 σκλάβους σε αποικίες στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική.