Τέσσερις τράπεζες, μια αεροπορική εταιρεία και μια εταιρεία χημικών από το Βέλγιο δραστηριοποιούνται ή χρηματοδοτούν δραστηριότητες που σχετίζονται με ισραηλινούς εποικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη, με την εταιρεία χημικών Solvay να συνδέεται με τον προμηθευτή drone του ισραηλινού στρατού, αναφέρεται σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα ο συνασπισμός ‘Don’t Buy Into Occupation’.
Η έκθεση περιγράφει συγκεκριμένα 50 εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα σε ισραηλινούς εποικισμούς και οι οποίες έχουν «οικονομικές σχέσεις με ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» – μεταξύ των οποίων οι Solvay, Airbnb, Alstom, Booking Holdings, Carrefour, Hyundai Heavy Industries, IBM, PUMA, Siemens, Tripadvisor, TUI Group (επίσης TUI Belgium) και Volvo Group.
«Όλες αυτές οι εταιρείες εμπλέκονται σε μία ή περισσότερες από τις «καταγεγραμμένες δραστηριότητες που εγείρουν ιδιαίτερες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», οι οποίες αποτελούν τη βάση για τη συμπερίληψη στη βάση δεδομένων του ΟΗΕ των επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε ισραηλινούς εποικισμούς», υποστηρίζει ο συνασπισμός.
Η έκθεση εντοπίζει επίσης 725 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποστηρίζουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. «Τον Αύγουστο του 2022, οι Ευρωπαίοι επενδυτές κατείχαν 115,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και ομόλογα αυτών των εταιρειών», αναφέρει η έκθεση.
Σχετικά με το Βέλγιο, η έκθεση επισημαίνει ότι η Solvay είναι η μόνη βελγική εταιρεία που εμπλέκεται άμεσα σε ισραηλινούς εποικισμούς, καθώς προμηθεύει τον κορυφαίο προμηθευτή μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ισραηλινού στρατού, την Elbit, με ένα εξάρτημα για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Hermes 450. Η Elbit προμηθεύει επίσης τον στρατό με άλλα εργαλεία επιτήρησης που χρησιμοποιούνται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Γάζας, καθώς και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Το 2019, προϊόντα της Solvay βρέθηκαν επίσης στο εργοτάξιο κατασκευής ενός παρακαμπτήριου αγωγού νερού στο παλαιστινιακό χωριό Μπαρντάλα, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ο οποίος εκτρέπει γλυκό νερό από παλαιστινιακές πηγές νερού σε ισραηλινούς εποικισμούς.
«Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις οποίες η Solvay λέει ότι σέβεται, η εταιρεία πρέπει να σταματήσει τις δραστηριότητες που συνδέονται με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», ανέφερε η μη κερδοσκοπική οργάνωση CNDC 11.11.11 σε δελτίο Τύπου τη Δευτέρα.
Η Solvay, από την πλευρά της, αρνήθηκε την εμπλοκή της στην τοποθεσία Μπαρμπάλα και υποστηρίζει ότι διεξήγαγε εσωτερική έρευνα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν βρέθηκε κανένα αρχείο για την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος της σε σχέση με το έργο, αναφέρει η L’Echo.
Ωστόσο, η Solvay δεν αρνείται ότι τα προϊόντα της μπορούν να βρεθούν στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Elbit, αλλά τονίζει ότι «προσπαθεί να γνωρίζει την τελική χρήση των σύνθετων προϊόντων της», συνεχίζει η L’Echo.
Η έκθεση του συνασπισμού κατονομάζει επίσης εταιρείες και ιδρύματα που βρέθηκαν να έχουν έμμεσους δεσμούς με την κατοχή του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων KBC, AvH, Belfius και Degroof Petercam.
Οι εταιρείες που χρηματοδοτούνται από αυτές τις τράπεζες δραστηριοποιούνται στην κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών στα κατεχόμενα εδάφη, στην κατασκευή και επέκταση παράνομων εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, στον κατασκοπευτικό εξοπλισμό και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε Παλαιστίνιους πολίτες και στην παράνομη εκμετάλλευση των παλαιστινιακών φυσικών πόρων.
Εκτός από τις τράπεζες, η αεροπορική εταιρεία TUI Belgium εμπλέκεται επίσης σε δραστηριότητες στα κατεχόμενα εδάφη, καθώς προσφέρει τουριστικό ταξίδι με τίτλο «Επιστροφή στην αρχή – Ισραήλ», το οποίο περιλαμβάνει επισκέψεις στη Βηθλεέμ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν και σε αξιοθέατα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Πηγή: euractiv.gr