ΑΘΗΝΑ
23:45
|
01.05.2024
Ο Τζέικ Σάλιβαν απηύθυνε πρόσκληση στον Λούλα να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον εκ μέρους του Μπάιντεν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε τη Δευτέρα τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, κάτι που μπορεί να συμβεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Ιανουαρίου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον Λούλα στη Μπραζίλια για σχεδόν δύο ώρες και συζήτησαν για την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Αμερική, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Αϊτή και τη Βενεζουέλα.

Ο Σάλιβαν απηύθυνε πρόσκληση στον Λούλα να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον εκ μέρους του Μπάιντεν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Συγχάρηκε τον εκλεγμένο Πρόεδρο για την εκλογική του νίκη και συζήτησε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της μετάβασης», ανέφερε η δήλωση, η οποία δεν περιελάμβανε ημερομηνία για την επικείμενη επίσκεψη.

Η Λούλα καλωσόρισε την πρόσκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα μιλήσω με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και θα εμβαθύνω τη σχέση μεταξύ των χωρών μας», έγραψε στο Twitter.

Παρόλο που ο Λούλα δεν έχει ακόμη ορκιστεί, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε ότι ήταν λογικό να τον προσκαλέσουμε τώρα.

«Θέλουμε να προλειάνουμε το έδαφος για αυτή τη σχέση, αυτή τη σημαντική διμερή σχέση που έχουμε με τη Βραζιλία», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Ο αριστερός ηγέτης κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας τον Οκτώβριο, νικώντας τον ακροδεξιό νυν Πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος ήταν σύμμαχος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ήταν ο τελευταίος ηγέτης της G20 που αναγνώρισε τη νίκη του Μπάιντεν το 2020.

Ο κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Λούλα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σέλσο Αμορίμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Ανέφερε ότι ο Λούλα είπε στον Σάλιβαν ότι ίσως χρειαστεί να περιμένει μέχρι να αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Ο Σάλιβαν ανέφερε την πιθανή ανάγκη για μια διεθνή δύναμη ασφαλείας για την Αϊτή, δεδομένης της σοβαρής κατάστασης εκεί, είπε ο Αμορίμ, αλλά δεν συζητήθηκε νέα συνεισφορά από τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τον Αμορίμ, ο Σάλιβαν τόνισε τη σημασία της νίκης του Λούλα για την ενίσχυση της δημοκρατίας στην περιοχή.

Ο Μπολσονάρου είχε επανειλημμένα επικρίνει το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας, ισχυριζόμενος χωρίς στοιχεία ότι ήταν ανοιχτό σε νοθεία. Δεν έχει αναγνωρίσει τη νίκη του Λούλα.

Ο Σάλιβαν ανέφερε τη σημασία της διεξαγωγής εκλογών στη Βενεζουέλα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν δίκαιες, σύμφωνα με τον Αμορίμ. Ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας συνοδευόταν στη συνάντηση με τον Λούλα από τον Ρικάρντο Ζουνίγκα, τον κύριο αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών για τις υποθέσεις του Δυτικού Ημισφαιρίου, και τον Χουάν Γκονζάλες, τον ανώτερο διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το Δυτικό Ημισφαίριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα