ΑΘΗΝΑ
12:05
|
28.05.2023
Η εταιρεία αντιτίθεται σε έναν νέο νόμο που θα δώσει στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς μεγαλύτερη εξουσία στις διαπραγματεύσεις για τις χρεώσεις περιεχομένου που μοιράζεται στο Facebook.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Meta απείλησε να αφαιρέσει περιεχόμενο ειδήσεων από το Facebook στις ΗΠΑ, καθώς αντιτίθεται σε έναν νέο νόμο που θα δώσει στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς μεγαλύτερη εξουσία να διαπραγματεύονται τις χρεώσεις για περιεχόμενο που μοιράζεται στο Facebook.

Ένας παρόμοιος νόμος, που ψηφίστηκε στην Αυστραλία, οδήγησε στη σύντομη αναστολή των ειδήσεων στο Facebook πέρυσι.

Η Meta ισχυρίζεται ότι η πλατφόρμα τους, στην πραγματικότητα, παρέχει αυξημένη επισκεψιμότητα σε αντικρουόμενα ειδησεογραφικά μέσα. Υποστηρίζει ότι οι εκδότες τοποθετούν το περιεχόμενό τους στο Facebook επειδή «ωφελούν τα αποτελέσματα τους».

Η νομοθεσία, γνωστή ως «Νόμος περί ανταγωνισμού και διατήρησης της δημοσιογραφίας (JCPA)» εισήχθη στο Κογκρέσο από τη γερουσιαστή της Μινεσότα Έιμι Κλόμπουχαρ και έχει δικομματική υποστήριξη.

Εάν ψηφιστεί, θα δώσει στους εκδότες και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς μεγαλύτερες εξουσίες να διαπραγματεύονται συλλογικά με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων από διαφημίσεις.

Οι εταιρείες πολυμέσων υποστηρίζουν ότι η Meta κερδίζει τεράστια χρηματικά ποσά από άρθρα ειδήσεων που κοινοποιούνται στην πλατφόρμα. Ιδιαίτερα τα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα αντιμετώπισαν δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η Meta είχε τεράστια κέρδη.

Ωστόσο ο Μέτα υποστηρίζει ότι αυτό το αφήγημα είναι αναληθές, ενώ αντίθετα, λέει, αυξάνει την επισκεψιμότητα σε πηγές ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Meta, Άντι Στόουν, δήλωσε: «Εάν το Κογκρέσο εγκρίνει ένα άστοχο νομοσχέδιο για τη δημοσιογραφία ως μέρος της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια, θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αφαιρέσουμε εντελώς τις ειδήσεις από την πλατφόρμα μας».

Η Meta υποστηρίζει επίσης ότι η κοινή χρήση ειδήσεων στους λογαριασμούς Facebook αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα των εσόδων της. Ένας παρόμοιος αυστραλιανός νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2021, οδήγησε σε σύντομο κλείσιμο των ειδήσεων του Facebook στη χώρα.

Η εταιρεία αντέστρεψε γρήγορα την απόφαση μετά από ευρεία κριτική – μεσολαβώντας σε μια συμφωνία με την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Σε μια δήλωση σχετικά με τον προτεινόμενο νόμο της Αυστραλίας πέρυσι, ένας εκπρόσωπος της Meta είπε, «για το Facebook, το επιχειρηματικό κέρδος από τις ειδήσεις είναι ελάχιστο. Οι ειδήσεις αποτελούν λιγότερο από το 4% του περιεχομένου που βλέπουν οι άνθρωποι στη ροή ειδήσεων τους» .

Η νομοθεσία των ΗΠΑ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου νόμων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Big Tech.

Οι υποστηρικτές του JCPA λένε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα γίνουν οι «de facto τοπικές εφημερίδες» της Αμερικής εάν δεν περάσει η πράξη.

Ο Ματ Στόλερ, Διευθυντής Έρευνας στο American Economic Liberties Project, είπε ότι τα μέσα ενημέρωσης «τρώγονται ζωντανά» από τη Meta.

«Οι προσπάθειες της Meta να εκβιάσει το Κογκρέσο αποδεικνύουν ξανά γιατί αυτό το μονοπώλιο αποτελεί απειλή για τις δημοκρατίες παγκοσμίως», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψηφοφόρος στην Τουρκία πήγε στην κάλπη με το αρνί της

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αυτή είναι η νέα Εκλογική Επιτροπή για την κάλπη της 25ης Ιουνίου

Απογειώθηκε το C919, το πρώτο εξ ολοκλήρου made in China αεροσκάφος

Εγκαίνια με… μποϊκοτάζ για το νέο «παλάτι» των βουλευτών στην Ινδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα